Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Втори британец почина от легионерска болест след престой в Слънчев бряг

Втори британец почина от легионерска болест след престой в Слънчев брягснимка: kanal3.bg

75-годишният Брайън Тейлър, чиято 84-годишна съпруга Нанси е с деменция, е последната жертва. Семейството му съобщи, че той бил в "бойна форма" преди да замине за седмица на 10 юни.

След завръщането си в Хъдърсфилд той се оплакал от симптоми, подобни на грипно заболяване. На 21 юни е транспортиран в интензивното отделение в болницата в Халифакс "Калдърдейл Роял", където починал на 17 юли.

Първата жертва е 43-годишният Джон Кауън от Хамилтън, Ланаркшър (Шотландия). Той заболял в България и починал на 19 юни от септичен шок седмица след завръщането си вкъщи.
Други двама британци, заболели сериозно, се възстановяват в момента.

Адвокат на семейство Тейлър заяви: "Много е тревожно, че и други гости на хотела са с инфекция. Говорител на туристическата фирма Jet2Holidays заяви: "За съжаление ние потвърждаваме, че двама клиенти починаха. Двама независими специалисти взеха проби от хотела и акредитирана лаборатория проведе тестовете за заразяване. Резултатите бяха отрицателни, но ние преместихме всичките си клиенти в други хотели".

За регистрирани случаи на легионерска болест у нас предупреди още през юли директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, който препоръча да се обърне сериозно внимание на заболяването.

"Имаме сведения за редки случаи на чужденци с легионерска болест в някои хотели на нашето Черноморие. За това съветвам да се вземат необходимите мерки, които са предписани от директорите на РЗИ за контрол на болестта, която е във водопроводната система", заяви проф. Кантарджиев.

"Ето защо, когато отидем на хотел и ползваме стаи, които отдавна не са ползвани, трябва първо да източим водата в банята и чак тогава да се къпем. Важно е да не присъстваме, когато водата се източва, да бъде включена вентилацията, защото легионерската болест е пневмония, която се предава от аерозол при къпане в хотелска баня", обясни експертът. / Канал3

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.