Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България е взела всички мерки за неразпространение на коронавируса

България е взела всички мерки за неразпространение на коронавирусаснимка: bgnesagency.com

Във връзка с притесненията по отношение разпространението на новия коронавирус, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев лично се е запознал с организацията и координацията между държавните органи, отговарящи за опазването на здравето на гражданите, пристигащи в България. На брифинг на Летище София министърът представи съвместната работа в тази посока на здравните, граничните и летищните власти. На двата терминала на Летище София работят най-малко 10 представители на здравните власти координирано с представители на останалите държавни институции.

Всички пътници минават през термокамерен контрол, който определя точната температура на всеки един. При температура над 37 градуса пасажерът бива отвеждан в изолирана стая, където попълва анкетен лист и се определя здравословното му състояние. Хората с температура се извеждат през отделен изход. Оттам ги поема санитарен автомобил с медицински екип, който ги насочва към специализирани лечебни заведения.

Особено завишен е контролът към пристигащи от Истанбул, Москва и Доха. Министърът посочи, че само при един човек от шестима души, пристигнали в България от Китай, е установено леко повишение на телесната температура - 37.1 градуса. Въпреки ниската температура, той е изолиран.

До петък ще бъдат получени още три термокамери − за летищата във Варна и Бургас и една резервна за летището в София.

Що се отнася до влизането в България по море, стана ясно, че според съществуващия регламент, шест държавни служби са натоварени да проверяват акостиращите кораби, техните екипажи и пасажери.

Ананиев посочи, че през настоящата седмица предстои заседание на Съвет на министрите на здравеопазването в Брюксел, в рамките на което ще бъдат обсъдени общоевропейските здравни мерки. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники