Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Едри български бизнесмени във фокуса на правосъдието

Иван ГешевИван Гешев

След бизнесмена Цветан Василев /собственик на фалиралата Корпоративна банка и обвиняем за престъпления за 1.4 млрд. Евро/, алкохолния магнат Миню Стайков /със запорирани 70 млн. евро/, семейство Арабаджиеви /туристически милионери/ и семейство Баневи /богаташи в химическата индустрия/, на прицела на българското правосъдие се оказа Васил Божков – един от най-видните и може би най-богатият български бизнесмен още от началото на прехода към демокрация и пазарна икономика.

Неговото богатство се предполага, че надвишава 1 млрд. евро. Главният прокурор Иван Гешев предприе действия спрямо него непосредствено след като в парламента бяха внесени поправки в закона за хазарта, по силата на които лотариите в страната стават държавни. Божков до този момент управляваше по-голямата част от този бизнес в страната, който е за над 500 млн. евро годишно, и не скри гнева си от предлаганата национализация и монополизация на игрите на щастието. Той е също така фактор в застраховането и в строителството. Същевременно е притежател на най-голямата частна колекция от картини и антики на стойност между 200 и 600 млн. евро, която в момента се изземва от властите. Благодарение на неговото спонсорство продължава да съществува и един от най-обичаните футболни клубове в страната - „Левски“. Самият Божков междувременно напусна България, но беше открит в Обединените арабски емирства, където беше арестуван в съответствие с международна заповед за арест на българската прокуратура и сега се очаква да бъде екстрадиран. Срещу бизнесмена има повдигнати 7 обвинения - за ръководство на организирана престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, за подбудителство на престъпление по служба, за финансови престъпления и за укриване на доходи. Според прокуратурата, неплатените от хазартните му фирми такси към хазната надхвърлят 300 млн. евро. Прокурорската атака срещу Божков стигна дотам, че той бе дори заподозрян за убийство и изнасилване.

Говорейки за „българските олигарси“, самият главен прокурор Иван Гешев резюмира по следния начин ситуацията: "Никой не е недосегаем пред закона. Ако е имало такъв период в българската история след 1989 г., той е в миналото. България се променя. Който не го е видял и не го е разбрал, ако наруши закона, ще носи последствията и ще бъде изправен пред българския съд“.

Всичките тези зрелищни акции на властите предизвикват противоречиви мнения в обществото. По принцип българите са скептични към богатите, убедени че милионите им не са натрупани с честен труд, и сякаш одобряват репресиите срещу тях. Има обаче и хора, които се съмняват, че правоохранителните органи ще могат да се справят с такива сложни финансово-икономически престъпления, смятайки че от поредния медиен балон пак нищо няма да излезе и, в края на краищата, престъпниците няма да понесат вината за своите нарушения на законите. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.