Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Двама души от МВР с обвинения след препоръката на ОЛАФ

Двама души от МВР с обвинения след препоръката на ОЛАФснимка: btvnovinite.bg

Двама души са привлечени като обвиняеми след препоръка на Европейската служба за борба с измамите, пише в съобщение на спецпрокуратурата.

ОЛАФ отправиха препоръка за образуването на досъдебно производство срещу лица от МВР за злоупотреба с власт и облагодетелстване на трета страна, след като стана ясно за нарушения от страна на министерството при покупката на 350 автомобила.

„След анализ и преценка получените материали от ОЛАФ са обединени към материалите по дело, свързано с разследване на възможна „търговия с влияние“. По същото досъдебно производство са привлечени двама обвиняеми, на които са повдигнати обвинения“, посочват от прокуратурата.

„Освен деянията, по които лицата са обвинени, предмет на разследване са и търговия с влияние, както и извършени корупционни и длъжностни престъпления“, пише още в съобщението.

Извършва се разследване по случая, като тепърва предстоят разпити, назначаване на експертизи и оценка и анализ на доказателствата.

От спецпрокуратурата посочват, че при събирането на доказателства е възможно да бъдат привлечени още обвиняеми.

Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) препоръчва да бъдат възстановени в европейския бюджет близо 6 милиона евро по разследване за предполагаема злоупотреба със служебно положение в МВР, съобщава сайтът на Българското национално радио.

ОЛАФ основава препоръката си на разследване, което е започнало през юли 2018 година след твърдения за измама и присвояване на евросредства по споразумение за отпускане на безвъзмездни средства по фонд "Вътрешна сигурност". Споразумението се отнася за доставка автомобили за всякакви терени, предназначени за полицията.

Става дума за доставката на 350 високопроходими превозни средства за нуждите на МВР. От ОЛАФ са разпитали всички основни участници в подготовката и изпълнението на търга. Всички заинтересовани страни в разследването са сътрудничили изцяло на европейските служители.

ОЛАФ твърди, че МВР е нарушило условията по това споразумение, като е използвало средствата за купуване на автомобили тип SUV от по-стари запаси вместо нови полицейски автомобили за всякакви терени.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.