Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Десетки къщи застрашени от пропадане в бургаския квартал "Сарафово"

Десетки къщи застрашени от пропадане в бургаския квартал "Сарафово"снимка: dariknews.bg

След проливните дъждове по морето, най-сериозни са щетите в Бургаско. Ново свлачище се активизира в квартал "Сарафово", а в понеделник пропадна и част от моста към летището. Десетки семейства, които обитават къщи само на няколко метра от срутената земна маса, се страхуват, че домовете им може да рухнат.

През последните няколко дни в района се изляха над 100 л/км.м дъжд. Свлачището съществува от 10 години. По думите на жителите по улиците няма достатъчно шахти, които да ги отводняват. Водата тръгва в посока към морето и наводнява мазета и приземни етажи. Крайбрежната улица "Черно море" също е засегната. Изградено е отводнително съоръжение, но то не работи достатъчно добре. На места канавката е запушена и не функционира.

Местните се притесняват, че при следващ порой оградите на къщите им ще бъдат съборени от водата. Между 5 и 6 метра от земната повърхност пред къщите вече е паднала. Подавани са сигнали и жалби към общината в Бургас, но до момента няма резултат от тях. По думи на жителите е нужна и намеса на държавата.

"Контролът върху свлачищата се извършва от Министерството на регионалното развитие. Общината също участва в този процес, за да изпълни предписаните мерки. Ние подкрепяме притесненията на хората", заяви заместник-кметът по строителството, инвестициите и регионалното развитие инж. Чанка Коралска.

Подготвено е и писмо до регионалното министерство, в което се изисква свикване на спешна комисия. От общината са в готовност да извършат аварийни мерки, ако те са необходими. По думите на инж. Коралска се планира и реализацията на проект за трайно брегоукрепване на свлачищната територия. / Нова ТВ

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.