Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

В Бургас започна ремонт на паметника на Съветския воин-освободител

В Бургас започна ремонт на паметника на Съветския воин-освободителснимка: burgasnews.com

В Бургас започна ремонт на паметника на Съветския воин-освободител, който често наричат "Бургаски Альоша".

Преди няколко месеца експертна комисия, назначена от общината, установи напуквания на статуята. Проверката се извърши по сигнали на граждани и установи, че по бронзовата статуя има множество пукнатини, които са се образували през годините, но паметникът не е опасен.

Ремонтът включва запълване на пукнатините с бронзови електроди, които след това ще бъдат обработени, така че да не си личи къде е кърпено. Ремонт ще бъде извършен и на фундамента, за да се спре навлизането на вода в паметника.

Ремонтът е поет от „Лукойл Нефтохим Бургас”. Фирмата осигурява фирмата-изпълнител и заплащането на цялата процедура. Община Бургас няма да заделя средства от бюджета си за това, уточниха от там. Тя обаче ще осигури контрола на ремонта.

Паметникът „Альоша“ е построен през 1952 – 1953 година. Негови автори са архитект Минко Минков и скулпторите Васил Радославов и Анета Атанасова. Композицията се състои от 18-метрог гранитен монумент с бронзови релефи. / burgasnews

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.