Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Зебелязва се изобилие на розово фламинго в Атанасовското езеро

Зебелязва се изобилие на розово фламинго в Атанасовското езеро

Атанасовско езеро се е превърнало в привлекателно място за близки и далечни гости. Вероятно най-вълнуващи са многобройните фламинги, които намират спокойствие и сигурност в тихите басейни в северната част на езерото - територията на поддържания резерват.

По време на орнитологичния мониторинг, извършван в рамките на проект "Лагуната на живота" се наблюдава ято от 159 птици, от които около 120 са възрастни екземпляри, оцветени в ярко розово и доста шумни.

Това е най-високата численост розово фламинго в България изобщо, след като миналата есен официално бяха преброени 126 птици, което прави Атанасовското езеро най-важното място за този вид у нас.

Освен удивителните и така харесвани гости, в езерото има и други любими розови птици - розовите пеликани. Сега тук могат да се видят до 3-4000 птици, които нощуват и почиват по дигите, а през деня прелитат до езерото Вая, за да се хранят.

Поделиться:

Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники