Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Римска гробница в двора на МУ – Пловдив

Римска гробница в двора на МУ – Пловдивснимка: mu-plovdiv.bg

В късния следобед на 29 март, точно когато в Аудиторния комплекс на Медицински университет – Пловдив се откриват традиционните „Дни на медицинската наука” и „Наука и младост 2018”, в двора на университета зад Ректората до детска клиника при ремонтно-монтажни работи работниците се натъкват на археологическа находка.

Първите експерти, дошли на обекта, са археолозите Здравка Коркутова от Пловдивския университет и доц. д-р Георги Томов от МУ – Пловдив, който има и магистратура по археология.

Според тях откритото в двора на МУ – Пловдив представлява изцяло запазена еднокамерна гробница, иззидана от тухли и хоросан. Покрита е с гранитен блок и е непокътната, което е много голяма рядкост. За няколко часа работа специалистите успяха да разкрият части от череп и долни крайници.

Доц. д-р Георги Томов сподели: „Вероятно гробницата е от II-III в. сл.Хр. и в нея е погребан повече от един човек, т.е. тя е фамилна. Това ще стане ясно след антропологично изследване на положените в нея. Като изследваме скелетите, ще получим информация за пола и възрастта на погребаните, за тяхното здравословното състояние, дали са страдали от заболявания и какви медицински намеси е имало.”

Чл. кор. проф. д-р Стефан Костянев – ректор на МУ – Пловдив, се надява, че откритата археологическата находка ще намери място в бъдещия музей на Университета.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.