Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Спектакълът „Ние сме всички цветове“ предизвика пъстри чувства

Спектакълът „Ние сме всички цветове“ предизвика пъстри чувства

Бляскав спектакъл от звук и светлина на сцената на 30 метрова кула събра пловдивчани и гости на централния булевард на Пловдив „Цар Борис III Обединител“. Въпреки студа събитието по откриването на Европейската столица на културата – Пловдив 2019, привлече около десет хиляди души (по данни на полицията), дошли да се потопят „на живо“ в атмосферата на празника. Стотици хиляди българи от страната и чужбина също приковаха погледи пред телевизионните екрани, за да видят мащабното представление. Градът под тепетата, както често го наричат, наистина има какво да покаже – богато древно минало, запазена красива възрожденска архитектура, изкуство ... И очакването на многолюдната публика бе да чуе и види именно това, което пленява посетителите и ги кара отново и отново да се връщат там.

В старанието си да представят културното многообразие на съвременния европейски град авторите на сценария бяха заложили повече на символиката и обединяващите ефекти, отколкото на автентичните български ритми. Ансамбълът за народни танци „Тракия“, под ръководството на швейцарския театрален режисьор Густав Рюб изненада зрителите с модернистичен анимиран танц на техно фон. Вместо с красивите български носии, танцьорите бяха облечени в разноцветни облекла, наподобяващи самурайски одежди. Щрихите от фолклора бяха запазени за началото и края на представлението, сякаш за да поставят рамката на многоцветната картина с изпълненията на известния кавалджия Теодосий Спасов и любимата българска народна певица Валя Балканска, чийто глас се носи из Космоса на Златната плоча на „Вояджър“.

Символите на Пловдив – тепетата, загатнати в логото на Европейска столица на културата, останаха незабележими в тъмнината, вместо да оживеят от стотиците прожектори (около 350). В светлинното шоу не бяха включени нито Античният театър, нито дори околните храмове. За сметка на това „вавилонската кула“, както мнозина шеговито нарекоха грандиозната сцена, която побра над 1500 изпълнители, приличаше на дискотека под звездите, в която всички танцуваха и пееха.

Мнозина от зрителите с тъга отбелязаха, че им липсва духът на Пловдив и не защото са „хейтъри“ или заядливи критици, а защото имат по-различна представа за културния облик на града, който всички ние обичаме. Виждали са и спектаклите „Звук и светлина“ във Велико Търново, където красотата на крепостта „Царевец“ оживява в пълния си блясък.

Е, това очакваха и пловдивчани, това очаквахме всички, които носим Пловдив в сърцето си. Защото Пловдив е много повече от това, което беше представено.

Културният афиш на проекта звучи обещаващо и въпреки неуредиците около ремонтите на киносалона „Космос“ и концертната зала всички се надяваме и вярваме в потенциала на пловдивчани да се справят като домакини на културни събития от европейски мащаб. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники