Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

„Park(ing) day” в София

„Park(ing) day” в София

Навън е тясно и мръсно. Градът сякаш се задушава от собственото си съществуване. Всички изпитваме нужда да поемем глътка чист въздух. Все повече мислим, как да избягаме от хаоса на града и къде да намерим отдих. Един екип от креативни хора предлага решение. Това е „Park(ing) day”. Какво представлява всъщност идеята? Трансформация на градските паркинг места в малки градинки или паркове. Тя се заражда в Сан Франциско през 2005 година, където арт дизайнерско студио Rebar сменя предназначението на едно паркинг място и го превръща в градско паркче. Целта им е да накарат хората да преосмислят начина, по който се използват улиците и да предизвикат дискусия за промени в градската инфраструктура.

На 30 септември София прегръща каузата за шеста поредна година. Каква е мисията на „Park(ing) day 2016”, ни разказва Симеон Василев, организатор на събитието.

Мисията ни е да провокираме диалог за разпределянето на градските пространства и за това какво може да се случи в рамките на едно паркинг място, ако то не е запълнено с автомобили. Този петък  ще станем свидетели на много интересни идеи.

„Park(ing) day” в София

Участниците трябва да развихрят своето въображение, като единственото условие е да се поберат в очертанията на мястото за паркиране. Има ли поставени ограничения в дизайна?

Винаги се цели участниците да са подчинени на темите на Park(ing) day, да са обвързани с градското развитие, опазването на околната среда, алтернативното придвижване и др. – разказва Симеон Василев и продължава с подробности около таз годишния конкурс за най-добър и креативен проект.

„Park(ing) day” в София

Победителят вече е ясен. Това е сдружението „Viridis Architects” , което представя арт-инсталацията „PARK(ing) РОЯК”. Тя представлява стотици фигури на летящи птици, изобразяващи живописно ято, което се рее над едно място за паркиране в центъра на София. Фигурките са направени от тел и хартия и ще се продават. Събраните средства ще се вложим в изграждане на хранилки и гнезда в няколко софийски парка.

„Park(ing) day” в София

Инициативата привлича все повече участници. Тази година събитието отбелязва рекорден брой желаещи да трансформират паркинг местата. А как приемат гражданите идеята ?

Винаги сме срещали положително отношение, дори и от шофьорите. Всеки би си помислил, че те няма да са доволни от това, че някой им е отнел местата за паркиране. Случва се точно обратното. Много от тях спират, разглеждат, искат да знаят какво е събитието и по някакъв начин да вземат участие.

„Park(ing) day” в София

Тази положителна нагласа и все по-голямо желание на гражданите  да са част от това начинание осмисля провеждането на тази инициатива и в нашия град. Но поставя и въпроса, дали парковете, които имаме, са достатъчни?

Специално в София общината прави положителни стъпки в тази насока. Пример за това е наскоро изграденият парк в района на зона Б-5. Разбира се, нужни са много повече градски пространства, които са за хората, където те да се срещат и разхождат и в никакъв случай само паркинги. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.