Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Столичният зоопарк ще промени напълно визията си след ремонт за 10 млн. лв.

Столичният зоопарк ще промени напълно визията си след ремонт за 10 млн. лв.снимка: investor.bg

Столичната община е почти готова с разработването на идеен проект за цялостна промяна на визията на Зоологическата градина, така че да отговаря на съвременните изисквания на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите. Общата стойност на идейния проект е 10 млн. лв.

Това обяви днес пред журналисти зам.-кметът по екология Йоана Христова, която провери ремонта в сектор "Хищници - големи котки", който предстои да бъде завършен до края на април, предава БТА.

От август 2016 г. в зоопарка се извършва преустройство на външната част на дворните клетки на представители на семейство котки - ягуар, пума, леопард и тигър. Преустройството ще разшири неколкократно външните пространства, като новите външни заграждения ще са с визия в съответствие със съвременното зоопарково строителство, посочи Христова.

Ремонтът включва и подмяна на алейната настилка за посетители и парковата част на сектор "котки". Ремонтът е на стойност 1,3 млн. лв., осигурени от бюджета на общината.

Относно идейния проект за цялостна реконструкция на зоопарка зам.-кметът очаква до края на годината финансирането да бъде осигурено.

Животните ще бъдат разположени в среда най-близка до естествените им обитания на площ от пет до десет пъти по-голяма от територията, на която живеят сега. Зоните ще са озеленени, специално аранжирани, с поливна система и ще бъдат обособени на континентален принцип - Африка, Северна Америка, Южна Америка, Азия и т.н., обясни директорът на зоопарка Добромир Бориславов.

Зоопаркът ще има и специални зони за посетителите - образователен център, книжарница, сладкарница. Ще бъдат направени и различни маршрути за посетителите. Зоологическата градина ще се превърне в атракцион от съвременен, европейски тип, каза Бориславов. / Инвестор

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.