Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Откриха паметник на Роналд Рейгън в Южния парк

Эрик РубинЭрик Рубин

Паметник на Роналд Рейгън бе открит в Южния парк в столицата. Бронзовият бюст е монтиран върху камък срещу входа на парка, на едноименната алея "Роналд Рейгън".

Посланик Ерик Рубин се присъедини към високопоставени български и американски лица за официалното откриване на бюст- паметник на президента Роналд Рейгън, 40-ия президент на САЩ в Южния парк в София. Бюст- паметникът е издигнат на алеята, кръстена на Рейгън през 2011 г. Идеята за паметника се заражда преди няколко години като израз на благодарност от страна на много българи, които вярват в приноса на президента Рейгън за разпадането на СССР и тоталитаризма в България.

В изказването си на церемонията по откриването, организирана от Инициативния комитет за поставяне на бюст- паметник на Президента Роналд Рейгън в София посланик Рубин заяви: „Президентът Рейгън представляваше Америка и ангажираността на Америка към слагане на край на следвоенното разделение на Европа и съответно - слагане на край на безизходицата от Студената война, обрекла на диктатура и тирания милиони хора, сред които и българския народ. Но още по-важно е, че президентът Рейгън беше въплъщение на надеждата, вярата и оптимизма. Във време, когато мнозина се бяха отказали да вярват, че е възможно да се възстановят демокрацията и свободата в Източна Европа, президентът Рейгън настояваше, че това не само е възможно, но и неизбежно. Президентът Рейгън видя и прозря недостатъците на комунистическата система с нейната еднопартийна, диктаторска власт. Той знаеше, че народите, управлявани от тази система, искат и заслужават нещо по-добро. Че всъщност, имат право на нещо по-добро – отново да бъдат част от света и да живеят като свободни хора. Да гласуват, да пътуват, да разполагат със свобода по отношение на вярата и религията си."

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники