Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

София отново изпреварва средноевропейския стандарт на живот

София отново изпреварва средноевропейския стандарт на животснимка: investor.bg

България е най-бедният член на ЕС, но столицата София отново изпреварва средноевропейския стандарт на живот, пише в коментар икономистът Десислава Николова от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Според данните на Евростат за 2015 година, които експертът взима предвид, през 2015 година брутният вътрешен продукт на човек в София е 102% от средния в ЕС стандарт по покупателна способност.

„Стандартът на покупателна способност всъщност е имагинерна валута, с една единица от която можеш да си купиш еднакво количество стоки и услуги в различните страни“, пише Николова и допълва, че това означава, че един средностатистически софиянец с доходите си може да си купи малко повече от средностатистическия гражданин на ЕС.

От данните Евростат е видно още, че на следващите места се нареждат Стара Загора и Варна, но далеч резултатите на столицата – съответно с 52% и 48% от средното за ЕС. Двата града изпреварват с малко средния резултат на България – 47% от средното за общността. / Инвестор

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.