Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Бюджет 2019 – София не само „Расте, но не старее“, а и богатее

Бюджет 2019 – София не само „Расте, но не старее“, а и богатееснимка: bnr.bg

Девизът на българската столица София е „Расте, но не старее“. Ако погледнем планирания за 2019 година бюджет на общината, спокойно бихме допълнили този девиз с това, че не само, че расте и не старее, а и богатее.

Кметът на София Йорданка Фандъкова си навлече в последно време гнева на софиянци със зле направените ремонти в самия център на града, но очевидно разчита отново да получи одобрението им с рекордно високия бюджет на българската столица за 2019 г. Това всъщност ще бъде и година на избори – за Европейски парламент и общински, а в тази връзка някои наблюдатели побързаха да обявят новия проектобюджет на града за предизборен трик на Фандъкова.

Независимо дали това е така или просто става дума за спекулации, не може да бъде отречен фактът, че през 2019 година София планира да събере и похарчи 818 млн. евро срещу 731 милиона за 2018 година, което прави ръст от 11%. Това е най-големият бюджет в съвременната история на града. За сравнение ще кажем, че бюджетът на втория по големина град в България Пловдив е около 190 млн. евро.

Много важно е да се уточни, че този ръст няма да се постигне с увеличение на данъците, освен тези за старите коли, които парламентът прие и въведе в цялата страна. Значителна част от средствата идват по линия на европейските оперативни програми – 166 млн. евро. Най-много ще бъдат похарчени за инвестиции в инфраструктура – 282 млн. евро, като 156 млн. от тези инвестиции ще бъдат вложени в строителството на третата линия на софийското метро.

Столицата изглежда просперираща, но хората от провинцията напомнят, че България не е само София и че останалите региони, с малки изключения, са доста по-изостанали и бедни. Експертите потвърждават това с помощта на факти и цифри. Така например средната работна заплата в страната е около 600 евро, докато в София е над 750. Безработицата на национално равнище е малко под 6%, а в София липсва работна ръка. София произвежда над 40% от БВП на България и в нея живеят близо 2 млн. души от 7-те милиона българи.

Всичко това идва да покаже, че София е не само административният, политическият и културен център на България, а също така е и най-мощният в икономическо отношение град. Това означава, че тук не само се произвежда много, но и се потребява повече, отколкото в провинцията. Съвсем не случайно чужденците, идващи по-често в града, не пропускат да отбележат, че с всяко тяхно ново посещение откриват значителни промени в пейзажа и все по-заможни столичани.

Всичко това намира естествено отражение в бюджета на града и в плановете за изразходването на общинските пари от бюджета за 2019-та година. Един от основните приоритети на общината е решаването на екологичните проблеми в София, чиито жители доста страдат от замърсяването на въздуха с фини прахови частици и от тежкия смог в определени зимни дни. Затова и във финансовия план на общината са предвидени пари в помощ на домакинствата, които употребяват за отопление и домакински нужди въглища или дърва. Те ще бъдат подпомогнати да преминат на пелети. Градският транспорт ще получи автобуси на газ и електричество, ще бъдат доставени и нови трамваи и тролеи. Ще се ремонтират и благоустрояват редица паркове и градини, в София ще се изгради и аквапарк. Всичко това е с идеята софиянци да живеят при по-добри условия. С това намерение ще се ремонтират също основни улици и булеварди, които да направят града по-привлекателен и придвижването в него по-лесно и по-удобно.

Изминалата 2018 година не успя да даде добър пример в това отношение и осъществените и осъществяващите се ремонти в центъра на София предизвикаха много критики и широко недоволство у столичани и гости на града. До такава степен, че един от заместник-кметовете на общината се видя принуден да подаде оставка, а кметът Фандъкова обеща строг контрол върху ремонтните работи и високи изисквания по отношение на качеството на материалите. Дали тези уроци са научени от общинарите, ще се види още тази година на изборите. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники