Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Докъде стигна ремонтът на софийския център и кой е (не)доволен от него?

Докъде стигна ремонтът на софийския център и кой е (не)доволен от него?

София празнува 140-те години от обявяването си за столица в момент на мащабни ремонти в централната й част. Ремонтът напредва трудно и несигурно поради лошо планиране, недостатъчен професионализъм на строителните фирми, недостатъци на архитектурните проекти, неефективен контрол от страна на общината.

А иначе идеята е добра, централната част на града се нуждаеше от реновиране и адаптиране към условията на постоянно растящия град, надминаващ вече 1.5 млн. жители, и на все по-многобройния туристически поток. На теория проблеми не трябваше да има, още повече, че новите архитектурни и урбанистични решения бяха представени и одобрени не само от експертите, но и от представители на жителите на града. Става дума за една от най-централните търговски улици на града, носеща името на руския Граф Игнатиев и трамвайните линии по нея, за една също толкова централна, но по-спокойна улица където се намира домът на патриарха на българската литература Иван Вазов, за част от улицата, на която е вдъхващата респект сграда на министерството на Вътрешните работи – „6 септември“ и за три градинки „на пъпа на София“ – до прекрасния Военен клуб, емблематичната църква „Свети Седмочисленици“ и достолепната сграда на парламента.

ремонтът на софийския център

Общата сума на ремонтите надхвърляше 10.5 милиона евро (почти изцяло европейски субсидии) и те започнаха през лятото на 2018 г. Предвидено беше да се подновят подземни комунални инфраструктури, настилките по тротоарите, релсите на трамваите, градинските мебели и озеленяването в трите градинки, и т. н. Но ремонтните работи още продължават и никой не може да каже кога ще приключат и колко в крайна сметка ще струват. Основната причина за неизвестния край са безкрайните „ремонти на ремонтите“, както горчиво се шегуват софиянци, при които се поправят допуснати грешки в качеството на работата и в използваните материали. Поставените каменни плочки в градинката на църквата не се харесаха на софиянци и фирмата-изпълнител на ремонта се видя принудена да ги замени.

ремонтът на софийския център

Същото се получи и при предпазните съоръжения за пешеходците по трамвайните линии на „Граф Игнатиев“. Особено остри коментари и недоволство предизвика един черен гранитен монумент с водна стена на пл. „Гарибалди“, който за краткото си няколкодневно съществуване, преди да бъде скоростно премахнат, придоби незавидното прозвище „Гробът“.

ремонтът на софийския център

Строително-ремонтните работи затрудниха не само живеещите в сърцето на града, но и бизнеса. В крайна сметка почти 70 процента от магазините по търговска улица „Граф Игнатиев“ фалираха и затвориха заради срив в броя на клиентите, нямащи достъп до тях. Търговците съдят за това общината. Адвокатът им Ивана Мурджева обясни, че те са завели колективен иск, което по думите ѝ е хубава форма за хората заедно да защитят правата си и да поискат справедливо обезщетение от Столичната община. Общинските служители не спират да уверяват, че следят всичко отблизо и че ако има закъснения или лошо свършена работа, ще последват сериозни глоби за фирмата изпълнител и дори може да не й се заплати уговорената сума. Засега доволни и радващи се на новия облик на сърцето на столицата почти няма.

ремонтът на софийския център

Сагата с ремонта на централната градска част се случва на фона на задаващи се избори за местни власти и естествено възниква въпросът как ли ще се отразят строителните неблагополучия върху популярността и одобрението на столичани за общинските съветници и самия кмет Йорданка Фандъкова? Рано е да се каже, защото време до есента все още има и ремонтните дейности сигурно ще бъдат завършени дотогава. Оптимистите обещават, че в крайна сметка и с цената на много нерви, всичко ще завърши добре и идеалният център на София след ремонта ще изглежда по-привлекателен от всякога. /  БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.