Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

„Не изяждай мечтите си!” или тайните на риболова в градска среда

„Не изяждай мечтите си!” или тайните на риболова в градска среда

Възможно ли е да уловиш риба в центъра на София? Отговор на този въпрос дават влогърите от Twitch Fishing. Младите спинингисти практикуват стрийт-фишинг, или риболов в градска среда, който не е популярен в България, за разлика от Румъния, където се провеждат състезания, или Франция, където този вид риболов е популярно хоби и развлечение вече 10-15 г.

Веднъж решихме да пробваме да хванем пъстърва в една от реките, минаващи през центъра на София – спомня си Михаил Петров, основател на видеоканала. – Имахме информация от не много достоверни източници, че рибата слиза по реката надолу. И още с първото хвърляне хванахме голяма пъстърва, запалихме се и сега практикуваме риболов в градска среда, опитваме нови места, проверяваме дали има риба там.

В София има няколко градски езера, през българската столица минават седем реки, слизащи от планината Витоша, а една от тях тече под НДК в центъра на града. И да, там също се среща пъстърва.

Когато хората чуят или видят пъстърва в смятаните за доста мръсни канали на София, те изключително много се изненадват. Рибата живее в чиста вода, но явно се е приспособила да оцелява и в мръсна, защото в реките в столицата се вливат канали от доста квартали и водата е безкрайно замърсена. Не препоръчвам на никого, дори и да хване риба тук, да я яде, тъй като тя се храни с отпадъци. В София от хищните риби се среща щука (Esox lucius), пъстърва (Salmo trutta), костур (Perca fluviatilis), от мирните – лин (Tinca tinca), червеноперка (Scardinius erythrophthalmus), мренки (Barbus barbus). Има разнообразие, но рибите се срещат доста рядко – подчертава Михаил.

Причина за това запознатите откриват в обезрибяването на водоемите в България. В продължение на 20-30 г. риболовът е безразборен, а използването на мрежи и електрически устройства довежда рибарството до това състояние. За радост, през последните 4-5 г. популярност набира практиката „Catchandrelease” или „Хвани и пусни”. Мода ли е това?

Да, опитваме се да го въведем като мода – отговаря Михаил Петров. – Едва 5-10% от рибарите връщат рибата във водата. При спинингистите, които ловят на изкуствени примамки, този процент е 50-60 %, при мухарите е още по-голям, те връщат почти всички риби. Но при хората, които ловят на стръв и масовия риболовец рибите се взимат. Много е грешно мисленето: ти щом я пуснеш, някой друг ще я хване. Ако всички разсъждават така, няма да има какво да се лови. Целта е не да се наядеш безплатно, а да отидеш сред природата, да се отпуснеш от забързаното ежедневие. Затова и мотото на канала Twitch Fishing е „Не изяждай мечтите си!”, защото всеки рибар мечтае да хване голяма риба, но ако я изяде, тя няма да стане такава, каквато иска да я хване.

Михаил споделя, че е ловил риба в реки, езера, морета и океани, но въпреки това му доставя удоволствие да го прави в града:

Много хора се чудят каква е тръпката от този риболов. Но за мен е нещо уникално, защото хващаш риба там, където другите мислят, че няма дори жаби – обяснява той. – Най-големите риби, които съм ловил в градска среда, са щука около 2 кг, и пъстърва 1,5 кг и с дължина над 50 см.

Това се смята за много добро постижение, имайки предвид къде са уловени. А преди 2 седмици хванах сом-албинос – бял, с розови очи, тежеше около 2 кг. За първи път видях такъв, и всъщност това беше най-голямата изненада, която съм хващал в градска среда – споделя Михаил.

Кои са другите тайни на градския риболов?

Упоритост, упоритост и да не ви е срам да влезете с въдица в градската среда – казва Михаил. – Препоръчвам риболова на младите хора, които стоят нон-стоп пред компютрите или се занимават с друг вид вредна дейност. Това е удоволствие и голям спорт, разтоварва и е доста полезно за физическата активност. Не изяждайте мечтите си и нека има повече риби, които да ловим! / БНР

Поделиться:

Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.