Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Заповядайте на едно пътуване по „Улица на времето“

Заповядайте на едно пътуване по „Улица на времето“

Центърът на българската столица крие множество сгради и улички, за чиято история си заслужава да разкажем. Една от интересните истории е тази за най-късата улица в София – „Малко Търново“. Макар да е с едва 60 метра дължина, улицата, свързваща две от най-оживените артерии в града – площад „Александър І“ и булевард „Дондуков“, носи духа на романтичното, но на моменти драматично минало на града ни от древността до днес. С две думи – пресичайки тази улицата, ние сякаш поемаме на същинско пътуване във времето. В пътуването ни съпровожда авторът на проекта за новия облик на улицата Филип Бояджиев:

София

Като погледнем назад, около 4500 години пр. н. е., тук в близост се е намирало селище от каменно-медната епоха. Ако продължим към 2 век, по времето на Улпия Сердика, тук е имало постройка, но все още не знаем каква е била тя. Известно е, че е съществувала и има карти, на които е записана.

Преди Освобождението тук, на ул. „Малко Търново“, се е намирала и часовниковата кула на София. Тя е изобразена в един акварел на известния австрийски художник Йозеф Обербауер, работил по това време в София. Днес ценната творба се съхранява в Софийска градска художествена галерия. След Освобождението, в района на улицата процъфтява активен градски живот. На нея отварят врати клонове на банки и застрахователни дружества. Тук се е намирал популярният за времето си бар „Луна“. Мълвата гласи, че Цар Борис ІІІ често го е посещавал дори и инкогнито, след напрегнат ден. След края на монархията у нас, Държавна сигурност, използва сграда на тази улица за свой щаб. Днес в нея се помещава Държавна агенция „Архиви“.

София

Преди да бъде използвана от Държавна сигурност и Софийско управление на МВР, сградата, построена през 1937 г, била дом на застрахователно дружество и представителство на немска компания за производство на лекарства. След 1947 г. за нея започва да се говори със страх, тъй като там са задържани несъгласните, а и неудобните, за новата власт, граждани. Арестите в тази сграда, продължават до края на 60-те години като за целия този период има едва един случай на човек, успял да избяга оттам. Името му е Стефан Табаков – бивш лидер на Социалдемократическата партия, който е арестуван през 1948 като активист на опозицията. Бягството му днес може да звучи като сюжет за филм, но той успява да излезе от дирекцията, след като следователят, който го разпитва е извикан при своя началник и го оставя за кратко сам. Табаков напуска България и стига до Австрия, където първоначално работи като градинар, после 16 години в радио, а до пенсионирането си е чиновник в Министерството на вътрешните работи на Австрия.

София

В наши дни е имало много идеи за обновяването на улица „Малко Търново“, но едва в началото на тази година, бе започнат проект за това. Фирмата, избрана да го осъществи, събира доста информация, организира дискусии с граждани, както и специална изложба, продължила от 20 май до 5 юни, посветена на историческия разказ за улицата.

София

През лятото, с помощта на граждани, събраната информация за улицата е претворена в един увлекателен разказ за легендите, които калдъръмената улица пази. Дълго време обаче, липсва обединяващият елемент, около който да бъдат навързани историите. Макар да звучи просто, той всъщност е времето. Така се ражда и името на проекта, който продължава и в момента – „Малко Търново – улица на времето“. Идеята му е, улицата да ни поведе на една разходка в миналото, с помощта на различни интерактивни елементи /видеа или снимки, които ще бъдат вградени в стените на някои от сградите/.

София

Целта е, докато минаваш по улицата да можеш да получиш базовата информация и да придобиеш представа за историята – обяснява Филип. – Ако обаче искаш да се задълбочиш и да научиш малко повече легенди и истории, можеш да го направиш с помощта на интерактивни способи. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники