Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Кметът Иван Портних се срещна с посланика на Руската федерация

Иван Портних, Анатолий Макаров и Сергей ЛукьянчукИван Портних, Анатолий Макаров и Сергей Лукьянчук

Кметът на Варна Иван Портних се срещна днес с посланика на Руската федерация в Република България - Н. Пр. Анатолий Макаров. Дипломатът пристигна заедно с генералния консул в морската столица Сергей Лукьянчук.

"Това е първата ми официална визита извън столицата след назначението ми като посланик в България. Две са събитията, за които съм тук – подписване на акт за предаване на учебния кораб на руския военноморски флот, който бе ремонтиран в завод "Терем - Флотски арсенал". Втората причина - да се видя с ръководствата на областта и на град Варна", каза посланик Анатолий Макаров. Той допълни, че по време на срещата с кмета са били обсъдени перспективите за развитие на двустранните взаимоотношения. "Вие знаете, че Българското Черноморие и специално Варна са много атрактивна туристическа дестинация за руските туристи, затова можем да отчетем ръст от 30% през това лято. Градът прави всичко възможно за пълноценна активна почивка на нашите туристи", каза той. Дипломатът сподели добри впечатления от работата между Генералното консулство и Община Варна. "През следващите две години ще бъдат отбелязани 140 години от освобождението на България от османско иго, затова предстоят редица съвместни прояви", каза още Н. Пр. Анатолий Макаров.

Кметът Иван Портних сподели, че по време на разговорите с руския посланик са били обсъдени възможностите за развитие на сътрудничеството в различни сфери на обществения живот. "Тази година отчетохме сериозен ръст на руски туристи, надяваме се, че тази тенденция  ще продължи и през следващата година. Разговаряхме и за задълбочаване на културния обмен в перспективата на 2017 г., когато Варна ще е Европейска младежка столица. Надявам се да видим много млади хора от Русия, които да се включат в програмите и събитията през следващата година“, каза кметът.

По време на разговорите са били обсъдени и възможностите за по-активни контакти с побратимените градове Новоросийск и Новосибирск. / live.varna.bg

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.