Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Библиотека на открито отваря врати във Варна

Библиотека на открито отваря врати във Варнаснимка: uspelite.bg

2017-та  е годината, с която ще запомним Варна не само като европейска младежка столица, но и като град, който оживя чрез своите безброй младежки идеи и инициативи.

Поредната такава се нарича „Рапана“ и е дело на Боян Симеонов, Юзджан Тургаев и Ибрим Асанов. Нейното откриване ще се случи в рамките на събитието "Проектиране и изграждане на общност чрез дизайн", което е планирано за 25-ти август от 13.00 часа на входа на Морската градина.

Идеята на младежите е създаване на улична библиотека с иновативен дизайн, свободен достъп и зона за четене. "Рапана" представлява  павилион за книги, който цели да направи градската среда във Варна още по-привлекателно място, провокиращо повече четене сред жителите и гостите на града.

„Искаме да направим градската среда във Варна с една идея по-забавна, да превърнем една идея за библиотека в произведение на изкуството и да провокираме още повече хора да четат. Нищо повече от това“, коментира Боян Симеонов, един от създателите на проекта.

Проектът, който ще бъде отворен от тази събота, ще бъде във формата на рапан, за да има буквално отношение към Варна и по-метафорично отношение към книгите и четенето.

До края на октомври, гражданите и гостите на града ще могат да избират измежду 900 книги, а тримата инициатори споделят, че ще започнат и дарителска кампания за набиране на още литература.  Няма да има работно време и персонал. Мястото ще е постоянно отворено и всеки ще може да се възползва по всяко време. Според Боян винаги има шанс някой да демонстрира вандалското в себе си, но това не трябва да е причина за охрани, вериги, камери.

„Надявам се хората да припознаят мястото като свое, защото е реално за тях. А ако някой си открадне книга...здраве да е, даже има нещо поетично в това. По-добре хората да крадат книги, отколкото други неща.“  - споделя той.

Основната част от бюджета за проекта идва от фонд Култура на Община Варна, като стойността му е 15 000 лв., но изпълнението на целия проект надвишава тази сума. След края на сезона ще се търси закрито място, на което да бъде продължена инициативата. / uspelite.bg

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.