Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

С тържества почетоха паметта на Граф Игнатиев и на Александър Рачински

С тържества почетоха паметта на Граф Игнатиев и на Александър Рачински

Венци и цветя бяха положени днес пред паметника на Граф Игнатиев в градинката до ДТ „Стоян Бъчваров“ и на паметната плоча на Александър Рачински по повод Деня на дипломатическия работник на Руската федерация.

Организатор на тържествата е Генералното консулство на Русия във Варна. На събитията присъстваха извънредният и пълномощен посланик на Руската федерация в Република България - Н. Пр. Анатолий Макаров, кметът на Варна Иван Портних, председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов, зам.-областният управител Илиян Карагьозов, генералният консул на Руската федерация във Варна Сергей Лукьянчук, кметът на Добрич Йордан Йорданов , районни кметове, представители на университети, граждански организации и др.

„В навечерието на Деня на дипломатическия работник на Русия по традиция се събираме на паметника на граф Н. П. Игнатиев – изтъкнат руски дипломат и голям българолюбец. Трудно е да се намери по-отдаден привърженик на освобождението на България и на създаването на независима българска държава от граф Игнатиев. По най-чуден начин биографията му е вплетена в историята на нашите страни. Миналата година се навършиха 185 г. от рождението му, тази година отбелязваме 140 г. от завършването на Руско-турската война и 110 г. от смъртта на един от радетелите на българската държавност“, заяви в словото си Н. Пр. Анатолий Макаров.

„Радвам се да отбележа, че напоследък отношенията между нашите страни се развиват по-динамично отколкото преди, а потенциалът на сътрудничеството ни, според общото мнение, далеч не е изчерпан. Интересно е, че опитът на дипломацията от времената на граф Игнатиев намира отражение и в XXI век. Геополитическите пречупвания на онази епоха се оказват отново актуални. Както никога преди се поставя остро въпросът за духовния имунитет на славянския свят и като цяло на Европа. Още по-очевидни стават уроци от дипломацията на Игнатиев. Само с помощта на духовно-исторически съединения православните народи ще успеят да отстоят правото си на настоятелно развитие, което не е диктувано от никого. Убеден съм, че връзката между нашите народи се е установила неслучайно, а благодарение на общите ни черти - твърдост, мъжество, всеотдайност и любов към родното отечество“, каза още посланикът на Руската федерация. По-късно пред паметната плоча на Александър Рачински слово произнесе и генералният консул Сергей Лукьянчук. / live.varna.bg

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.