Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Масленица / Сирни заговезни в ЧСУ „Юрий Гагарин“

Масленица / Сирни заговезни в ЧСУ „Юрий Гагарин“

Древният славянски обичай Масленица, който съответства на Сирни заговезни у нас, ще бъде отбелязан в Частното средно училище „Юрий Гагарин“ в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ на 14 февруари, с много игри, веселие и характерните палачинки. Празникът е организиран от Международния център „Русский мир“, Славянския център и СОК „Камчия“, и е част от програмата за изучаване и разпространение на руски език и култура.

Тази година организаторите са подготвили нетрадиционно състезание между класовете на Училището на бъдещето – и малките, и големите ученици ще се състезават за най-добре украсена класна стая, за най-богата трапеза с блюда, съответстващи на Масленица и Сирни заговезни, и за най-атрактивна игра, характерна за руските и българските традиции. Жури, с председател космонавтът Красимир Стоянов, ще поздрави всеки от класовете със специална весела скороговорка и ще излъчи най-добрите.

Масленицата е древен славянски празник, който е свързан с изпращането на зимата и посрещането на пролетта, с кукерските обичаи и най-важното – с даване на прошка преди началото на Великденския пост. Това е един от най-големите семейни празници в Русия, който продължава цяла седмица.

Характерни за тази традиция са блините – палачинки, които се правят през всеки ден от седмицата. Около трапезата се събира цялото семейство, като младите показват уважението си към по-възрастните. Кулминацията на „маслената“ седмица е в неделя, когато се дава прошка. Сирните заговезни у нас, също са свързани с кукерските игри и с даването на прошка преди големия великденски пост. На трапезата за Заговезни се слага баница със сирене, варени яйца, варено жито, халва. Прието е да се извършва и обичаят „хамкане“ . В този период се правят люлки на открито, ходят кукери, провеждат се конни надбягвания, палят се огньове, в които се „изгаря“ зимата.

Именно запалването на сламеното чучело на зимата ще бъде и един от най-атрактивните моменти на празника в „Камчия“. Преди това обаче са предвидени много традиционни игри за малките и големи гости на комплекса – сред тях са дърпане на въже, скачане с чували, щафета с сурови яйца и др.

Заповядайте на Масленица в „Камчия“, за да посрещнем пролетта, да се повеселим, да си простим и да благодарим! Очакваме ви в сряда – 14 февруари 14,00 ч. в Учебно-възпитателния център в „Камчия“.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.