Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Филм за спорна варненска забележителност обра овациите на Берлинале

Филм за спорна варненска забележителност обра овациите на Берлинале

Филм за Топлата вода във Варна бе представен на последното издание на престижния международен фестивал Берлинале. Лентата е озаглавена “Гьолът”, както е известен безплатният и неподдържан басейн с гореща минерална вода на централния плаж във Варна. Минералният басейн на Офицерския плаж е наричан и "пенсионерски СПА център".

"Хората седят в горещата вода, облегнати на стените на басейна, и философстват за живота. Тук се сблъскват лични и политически възгледи, които разказват за обществените промени и застоя в един от краищата на Европа", бе отбелязано в пресинформацията на Берлинале за филма.

Режисьор на документалната лента е българката Христиана Райкова, която е родом от Варна, но учи и работи в Германия.

Филмът е сниман в продължение на 3 години, а заснетият материал е около 100 часа. И нещо любопитно – докато са снимали, почти всички от екипа на Райкова са се изкъпали в басейна със спорна слава.

„Заглавието е като иронична закачка. Гьолът предполага някакво ужасно, отблъскващо място. Но в нашия филм не е такова”, отбеляза режисьорът.

Планирано е излъчване на 73-минутния филм по немската телевизия през 2020 г. Обмисля се прожекция на документалната лента и във Варна. / Дарик

Поделиться:

Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники