Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Веселин Топалов ще бойкотира турнирите на ФИДЕ и европейския шах, обяви Данаилов

Силвио Данаиловснимка: dnevnik.bgСилвио Данаилов

Българският гросмайстор Веселин Топалов ще бойкотира всички турнири, организирани от международната федерация (ФИДЕ) и Европейския шахматен съюз (ЕШС). Това обяви мениджърът му и президент на българската федерация Силвио Данаилов.

В сайта си 'Danailov-for-president' той обясни, че решението е заради "грозните и позорни атаки" срещу българската федерация от страна на ръководството на ФИДЕ в лицето на вицепрезидента Георгиос Макропулос и "бандата му".

"От 2014 г. престъпната банда на Макро и приятели, които управляват ФИДЕ от 1995 г., атакуват българската федерация по много грозен и позорен начин", се казва в изявлението на Данаилов.

Българската федерация (БФШ) беше отстранена от ЕШС в средата на септември заради подозренията в корупционни практики и източване на средства в офшорни сметки. Тогава Данаилов видя атака срещу себе си и българския шах и обяви, че е въпрос на време наказанието да падне.

Сега той изтъква, че БФШ е една от най-дейните и успешни федерации и е с огромен принос към шаха по света в последните две десетилетия.

"ФИДЕ и ЕШС официално са похарчили повече от 200 хил. евро за съдебни разходи срещу нашата федерация. В същото време ФИДЕ е близо до фалит в резултат на действията на същите безполезни и некомпетентни хора. Всичко това е напълно недопустимо и трябва да му се сложи край. Чашата на търпението преля", твърди Данаилов.

Той допълва, че Топалов няма да играе повече в турнирите на ФИДЕ и ЕШС, докато "престъпната банда на Макро и приятели" не си тръгне завинаги. Българските отбори на практика са наказани и нямат право да играят в състезанията на ЕШС. Последният турнир, организиран от ФИДЕ, в който русенецът се състезава, беше турнирът на претендентите в Москва.

Топалов, който се смъкна до 21-ото място в световната ранглиста, участва последно в силния турнир в Лондон.

Самият Данаилов получи 18-месечно наказание от ФИДЕ. Етичната комисия към международната федерация му забрани да заема каквито и да е длъжности в рамките на ФИДЕ. Освен това той няма право да участва в каквито и да е събрания на организацията и може да изпълнява функциите си като президент на българската федерация единствено на територията на България, но не и в отношенията ѝ с всички други, свързани с ФИДЕ организации. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники