Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Спортната 2018 година за България

Спортната 2018 година за България

Да се прави годишен спортен обзор е задача нелека. Не заради тематиката, а заради обема на спортния календар, който е необятен със статистики в медали, класирания, метри, сантиметри, секунди… Нелека е тази задача и заради обективни дадености и субективни пристрастия, които не се мерят със секунди и сантиметри.

Но такъв обзор трябва да има и той трябва да се подхване отнякъде. Например от частното към общото по някакъв критерии, като приемем, че частното е отделният атлет, а общото – спортът в който се изявява. Такъв критерий може да се намери в класацията „Спортист на годината“. В специална анкета своя обоснован вот дадоха 139 действащи спортни журналисти от 49 електронни и печатни медии. Според гласуването им, в челната десетка на "Спортист на годината 2018" се нареждат по азбучен ред: Александра Начева (лека атлетика), Александра Жекова (сноуборд), Биляна Дудова (борба), Габриела и Стефани Стоеви (бадминтон), Катрин Тасева (художествена гимнастика), Кирил Милов (борба), Кубрат Пулев (бокс), Мирела Демирева (лека атлетика), Стойка Петрова (бокс), Тайбе Юсеин (борба). Покрай тези имена ще отсеем и спортовете, в които се е случило нещо по-значимо за България. Както се вижда, имаме такива, които са си традиционно „български“. Екзотични не се забелязват, с изключение на бадминтона може би, където сестри Стоеви спечелиха историческа европейска титла на двойки в Уелва (Испания).

Спортист №1 на 2018 година е Тайбе Юсеин. Състезателката по борба в категория до 62 кг е тазгодишният носител и на друг ежегоден приз – Големия „Спортен Икар“. Тайбе изпраща една силна година, в която не допусна загуба на тепиха. През май тя стана европейска шампионка на първенството в Каспийск (Русия), а през октомври навръх 27-ия си рожден ден спечели златен медал на световното в Будапеща. А в Каспийск впрочем Биляна Дудова защити европейската си титла в категория до 57 кг. Наставникът на националния отбор по борба за жени Петър Касабов бе избран за Треньор на 2018. И за да останем при борбата, на това място трябва да отличим и 21-годишния Кирил Милов, който се завърна със сребро от Будапеща. Мъжете отсрами натурализираният наскоро арменец Айк Мнацканян, който надви само за 52 секунди алжиреца Тарек Азис Бенаиса и пред погледа на президента на МОК Томас Бах спечели бронзов медал в категория до 72 кг при класиците.

А пък на това място, ако се сетим за други тежкоатлетически и „български“ дисциплини като щангите, трябва да отбележим като самотен светъл лъч младока Христо Христов, който през тази година спечели сребърен медал от младежката олимпиада в Буенос Айрес, стана европейски шампион за юноши в кат. до 94 кг от Милано и спечели републиканската титла в своята категория при мъжете.

За Кубрат Пулев няма какво да говорим. Видя се какво му се случи на Хюи Фюри.

Но не може да не се спомене една дама с боксови ръкавици – Стойка Петрова. На световното в Ню Делхи тя загуби чак на финала. Е, и среброто е някаква утеха…

Александра Жекова контузена отсрами българската делегация на Зимната Олимпиада, като влезе на финала в бордъркроса и се класира шеста, обявявайки, че това ще е последната ѝ олимпиада. Другата бяла лястовичка в Пьонгчанг беше Владимир Зографски, който записа рекордното за българския ски скок класиране на олимпийски игри, завършвайки 14-и на нормална шанца. По-късно, през ноември, във втория кръг от Световната купа в Рука, Финландия, със скок от 140 м Влади се класира шести – също „елитен“ резултат.

Царицата! Отново три лекоатлетични дами на предна линия за честта на Родината. Две от тях – Мирела Демирева и Ивет Лалова, се представиха успешно на Европейския шампионат в Берлин, като едната взе среброто във високия скок, а другата завърши 5-а на 200 м.

Третата е всъщност едно девойче от Пловдив, което извиси българското знаме на пилона в Буенос Айрес на Младежките олимпийски игри. Златният медал на Александра Начева бе трети за нея от голям форум през този сезон. По-рано през годината тя спечели сребърен медал на еврошампионата за девойки под 18 години в унгарския Дьор, а седмица по-късно триумфира в Тампере като световна шампионка при девойките под 20 години с резултат от 14.18 м.

Явно трябва да вече да говорим за „бодра смяна“ в българския спорт, защото именно от игрите в Буенос Айрес, освен този на Алекс Начева, трябва да зачетем и други четири златни, три сребърни и два бронзови медала, след като титли спечелиха стрелецът Кирил Киров, бадминтонистката Мария Делчева, а двойката акробати Мариела Костадинова и Панайот Димитров се отчетоха с две титли. Освен това Адриан Андреев спечели среброто на двойки в тениса, втори станаха щангистът Христо Христов и Валентин Андреев в хвърлянето на чук. Бронзовите отличия за България бяха извоювани от Галя Шатова (вдигане на тежести) и Едмонд Назарян (борба).

През годината страната ни бе домакин на няколко изключителни събития. Това са световните първенства по волейбол, гребане, художествена гимнастика, както и тенис турнира "София оупън" през февруари. Освен с домакинството българското участие ще се запомни единствено при грациите. Те отвоюваха общо три медала, като се настаниха на третото място. Момичетата взеха пълен комплект отличия – един златен, един сребърен и един бронзов медал, след като гимнастичките от ансамбъла триумфираха на финала на пет обръча, станаха трети в многобоя и си осигуриха квота за олимпиадата в Токио 2020. Катрин Тасева, Невяна Владинова и Боряна Калейн пък спечелиха сребро в отборната надпревара. Всички тези успехи донесоха на националния ни отбор по художествена гимнастика поредното отличие за Отбор на годината.

Спортист №1 с увреждания пък е световният вицешампион по тенис на маса Денислав Коджабашев.

Във волейбола през 2018г. България беше съдомакин заедно с Италия, но отборът ни така и не стигна до финалите в Торино, след като не попадна в шестицата, а остана 9-и.

При тенис турнира по-добре да не говорим за българско участие, освен това на публиката. Първо събитието за малко да не се проведе, второ – Григор Димитров го пропусна този път и, трето, се видя, че след него няма никой дори на подстъпите на нивото му, макар той през тази година да впечатли само с пропадането в ранглистата.

И накрая – Царят! Националният футболен тим също бе номиниран за отбор на годината с четири поредни победи. В София националите се наложиха над отбори като Холандия и Швеция – 2:0 и 3:2. Надирахме още Беларус – 2:1 и Саудитска Арабия – 1:0, за да дойде въпросната серия от 4 поредни победи – 2:1 над Казахстан, 2:1 над Словения, 1:0 над Норвегия и 2:1 над Кипър. Логично и националният наставник Петър Хубчев бе номиниран за треньор на годината. Шампион за пети пореден път е пак „Лудогорец“. Впрочем за треньор на годината номинираха и Златомир Загорчич, щото въздигна „Славия“ до носител на Купата.

Толкоз за тази спортна година в България и извън. Ако нещо е пропуснато, не е нарочно! Весели празници! / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.