Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Звездите от Световната купа по ски алпийски дисциплини донесоха радост на почитателите на белия спорт в България

Звездите от Световната купа по ски алпийски дисциплини донесоха радост на почитателите на белия спорт в Българияснимка: bnr.bg

Кръгът от Световната купа по ски алпийски дисциплини, който се проведе от 22 до 24 февруари в Банско, отново предложи на почитателите на ски спорта в България силни преживявания. След като през 2015 пистите в Пирин приеха най-добрите в света за два старта за Световната купа при жените, сега в България пристигнаха мъжете, сред които скиорите от Топ 10. До края на програмата на купата остават няколко кръга и трите дни в Банско имаха голямо значение за много от скиорите, което направи състезанията напрегнати и те предложиха много интересни моменти и изненади на зрителите.

Програмата започна с алпийска комбинация в петък. Погледите бяха насочени към фаворита в класирането за голямата Световна купа, Марсел Хиршер, който вече си осигури предсрочно малката световна купа в слалома. Но в петък австриецът остана втори след Алекси Пентюро от Франция, който освен състезанието спечели и малката световна купа в комбинацията. Трети, само на 1 стотна зад Хиршер, се нареди словенецът Стефан Хадалин. С чувство за хумор Хиршер му се извини и каза, че знае какво е да загубиш с една стотна. В алпийската комбинация имаше и българско участие. Йоан Тодоров с 63-ти номер завърши последен на 32-ро място, а техничната писта донесе и немалко падания.

Супер гигантският слалом, планиран да се проведе в събота, се очакваше с голям интерес. Обилен снеговалеж през нощта обаче зарадва почитателите на фрирайда и донесе главоболия за организаторите. Въпреки усилията на стотици хора, подготовката на пистата за супер гигантски слалом се оказа невъзможна и стартът бе отменен.

В неделя времето в Пирин бе по-благосклонно и позволи провеждането на планирания гигантски слалом. През този сезон трудно се намира някой, който да изпревари Хиршер, но в драматичното състезание австриецът отстъпи пред Хенрик Кристоферсен от Норвегия с 4 стотни от секундата. Въпреки че Хиршер беше най-бърз в първия манш, норвежецът кара по-чисто във втория и спечели състезанието. Трети остана французинът Томас Фанара.

Българинът Алберт Попов стартира с 57-ми номер и завърши 32-ри, като 26 стотни не му достигнаха, за да влезе във втория манш. „Липсваше ми малко късмет, за да вляза в първите 30 и да карам във второто спускане, но за мен това бе важен опит,” каза Попов пред медиите.

Йоан Тодоров стартира под номер 63 и финишира на 51-во място. Банско със сигурност ще остане в спомените на много млади алпийци, които пристигнаха, за да трупат опит в стартовете от Световната купа и показаха добро представяне. Всички скиори се радваха на възторжена подкрепа от българската публика, което се хареса на състезателите и им даде допълнителна мотивация.

Състезанията от световен мащаб привличат интереса на децата към спорта, а това е важно в страна, чието население спортува най-малко в сравнение с останалите граждани на ЕС. За радост на почитателите на ските, състезанията от Световната купа ще се завърнат в България през 2020 година, когато отново в Банско ще се проведат два старта при жените. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.