Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Световната шампионка по ловна стрелба, дисциплина „Трап“ при девойките – Селин Али

Световната шампионка по ловна стрелба, дисциплина „Трап“ при девойките – Селин Али

Седемнайсет годишната Селин Али е световна шампионка по ловна стрелба, дисциплина „Трап“ при девойките. Израснала в семейство на ловци, тренирала различни спортове, пълна отличничка в училище, спортистката от град Айтос се отличава с упоритост и голям спортен хъс.

Свързахме се с нея ден след като се върна от състезанията в Италия и Германия. Умората и вълненията все още ѝ личаха. На въпроса „Как завоюва големия успех?“, младата спортистка спокойно отговаря:

Това, което постигнах там са резултати, каквито постоянно правя на тренировки. На състезание е много по-трудно, защото има притеснение, има много вълнение, които пречат. Много се гордея със себе си, че постигнах тези резултати по време на такова голямо състезание. И че се справих със всичките тези вълнения и чувства именно на тази голяма световна сцена.

След като печели златния медал на Световното първенство в Лонато Дел Гарда /Италия/, Селин Али продължава да се състезава, този път като смесена двойка с Иван Георгиев, за което разказва:

Това не ни беше първото състезание с Иван Георгиев. Преди това също сме участвали като смесена двойка на две - три състезания, така че сме свикнали един с друг. Преживяването беше много добро. До последната серия не се знаеше дали ще влезем на финала и дали ще се борим за медал. Но стана така, че последната серия ни беше решаваща. Там се справихме най-добре и се класирахме за финал където заедно с испанците стреляхме за бронзовия медал. Спечелихме го с доста панички преднина пред испанските състезатели.

Броени дни след златния и бронзов медал в Италия, Селин продължава с победите и на Световното първенство за младежи в германския град Зул. Там печели сребърен медал.

Как е открит талантът ѝ – обяснява Ниязи Мехмед, който е баща и личен треньор на състезателката:

Съвсем случайно, когато беше на 12 години. Реших да отида до стрелбището да пострелям преди ловния сезон и я взех с мен, за да не е самичка вкъщи. Един бивш състезател предложи да я пробваме. Опитах да го убедя, че тя не е държала пушка, не исках да стреля. Бях я възпитал да не се доближава до оръжие. Но взе пушката и при първите 6-8 панички, които ѝ пуснаха, тя удари 5-6.

Този момент е решаващ за Селин и баща ѝ. След това момичето продължава да тренира стрелба и бързо стига до първите състезания.

Беше на 12, когато взе в ръката си за първи път пушка. На 13 години ходехме на международни участия, разказва бащата на Селин. – На 14 участвахме на световно и няколко международни състезания, след което тя стана „Майстор на спорта“, което е прецедент за България – сред девойките и жените никой не беше постигнал този успех дотогава. На 15-годишна възраст беше пета в Европа, на 16 – осма в света в индивидуалната дисциплина при девойките. Продължихме упорито и тази година дойдоха резултатите.

Да тренираш стрелба не е като другите спортове, казва Ниязи Мехмед. Защото всеки гръмнат патрон е пари, а за да се направи тренировка трябват поне 150-200 стреляния. Като преди състезания числото се увеличава. За да станеш много добър, трябва много да тренираш, което означава и много разходи. Но Селин и баща ѝ се опитват да разходват оптимално наличните ресурси и тренират поне три пъти седмично.

Какво следва оттук нататък за Селин?

Участие в следващите състезания за жени, не при девойки, и евентуално квота за олимпийските игри в Токио догодина. И ако не стане, да продължим на такова ниво, за да спечелим квота и участие в следващите олимпийски игри. Защото, знаете, на колкото и световни да отидем, олимпийските игри си остават най-важните, казва Ниязи Мехмед. Като баща и личен треньор той е основен мотиватор за Селин – в живота и в спорта:

Той е човекът, заради когото продължавам да правя всичко. Искам да го накарам да се гордее с мен. Още повече като виждам, че имам талант и мога да постигна такива висоти. Като баща и дъщеря ние имаме връзка, която е много трудно да се разкъса, и сме много близко, особено благодарение на стрелбата. И няма как да се предам, казва уверено 17- годишната състезателка по ловна стрелба Селин Али. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.