Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България срещу футболното хулиганство

България срещу футболното хулиганство

Тази седмица българският парламент денонсира Европейската конвенция за насилието и лошото поведение на зрители при спортни прояви и ратифицира новата Конвенция на Съвета на Европа за интегриран подход към безопасност, сигурност и обслужване по време на футболни мачове и други спортни мероприятия. Новата конвенция съдържа напълно нови и по-ясни цели, насочени към осигуряването на сигурна, безопасна и гостоприемна среда при провеждане на футболни срещи и други спортни мероприятия, а не единствено и само за контрол на насилието. В нея са залегнали и мерки за противодействие на значително по-широк кръг рискове като природни бедствия, терористични атаки, слабости на спортната инфраструктура и др.

България беше една от първите страни, подписали тази конвенция през 2016 г. Сега тя стана и една от първите 11, които са я ратифицирали.

Законопроектът за ратификация беше приет с пълен консенсус от всички парламентарно представени политически партии, което е рядко за този парламент явление.

Съставена е работна група за подготвяне на изцяло нов Закон за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия. В групата участват депутати от всички парламентарно представени партии и експерти от Министерствата на младежта и спорта и на вътрешните работи. Силно впечатление прави, че новата законодателна регламентация съвпада с момент, в който МВР отчита успехи в борбата срещу футболното хулиганство. В значителна степен за това са допринесли въведени преди година нови законови мерки срещу това явление като санкциониране на нарушителите с полагането на общественополезен труд, глоба в размер до 500 евро за псуване на спортни срещи и т.н. Статистиката отчита почти двойно намаляване на случаите на използване на пиротехника на спортни събития. Почти два пъти е увеличението и на броя на наложените принудителни административни мерки.

В този контекст може да се каже, че поредните усилия за актуализиране на законодателството са насочени не толкова към промяна, а към оптимизация на мерките за безопасност при спортни мероприятия и вместването им в една нова международна юридическа рамка. Едно от предимствата, които дава ратификацията на Конвенцията на Съвета на Европа за интегриран подход към безопасност, сигурност и обслужване по време на спортни събития е това, че от 2020 г. нататък България няма да е само наблюдател, а пряк участник във взимането на решения в тази сфера. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.