Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Туроператорите на изчезване в България

Туроператорите на изчезване в Българияснимка: dariknews.bg

Спадът в туристическия бранш е много сериозен през последните години, смята бизнесът. Сред причините са навлизането на нискотарифните компании и сайтовете за резервация на хотели, както и на това, че хората сами аранжират пътуванията си и не търсят услугите на туристическа агенция.

Оптималните почивки за българите са за 5 дни до седмица и не бива да надвишават 400-500 лева, посочват експерти. Агенциите са посредник, който скоро ще отпадне като необходимост, смята Лиляна Душанова от туристическа агенция, която е на пазара повече от 20 години. Младите хора, които работят с интернет, сами си избират хотелите и си купуват самолетни билети от нискотарифните компании.

"Ние работим основно с пенсионери, които не ползват интернет и не знаят езици. Но те са с ниски финансови възможности", казва Душанова. Тя добавя, че само за последната година оборотът на туристическата й агенция е спаднал от 250 000 на 100 000 лева.

Последните две години работи предимно на Балканите. Интерес на организирани групи има към Хърватия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Сърбия. Гърция е хит основно за самостоятелни пътувания, а към Турция интересът е намалял, заради събитията от последната година. До държавите от бившата Югославия се правят кратки организирани пътувания за уикенд, за Великден, Нова година и други празници. Българинът обича шведски маси и All Inclusive, обобщава Душанова.

Според информация от сайта на Министерството на туризма у нас има регистрирани 3882 туроператора и туристически агенти. През последните години много от тях са спрели дейност, други са съкратили персонал поради паднали приходи. / Дарик

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.