Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Валери Симеонов пуска "горещ телефон“ за сигнали при кръчмарски шум

Валери Симеонов пуска "горещ телефон“ за сигнали при кръчмарски шум

Само и само да осигури спокойствието на туристите по курортите, випепремиерът Валери Симеонов ще се натовари с крайно несвойствена за длъжността му задача – да се бори с шума по кръчмите, стана ясно във вторник.

Към неговия кабинет ще бъде разкрит национален телефон за сигнали, свързани със завишени нива на шума, като ще се приемат и анонимни сигнали.

Това стана ясно от изказване на самия Симеонов, който като заместник министър-председател отговаря за икономическата и демографската политика. Във вторник той проведе работна среща с представители на министерства и агенции към тях за „обсъждане и предприемане на превантивни мерки за гарантиране спокойствието на туристите по време на летния сезон“.

„Държавата предприема мерки за ограничаване на прекомерния шум в заведенията по курортите след 24 часа. Това е времето, в което по наредбите на общините, задължително трябва да се осигури спокойствие на почиващите“, каза Симеонов.

Така и не се разбра защо се налага той да се нагърбва с функции на общините и МВР, които са компетентните органи за намеса при сигнали за шумни и подпийнали компании по курортите.

Симеонов изтъкна, че нормативна уредба не е еднозначна и не дава възможност за съответни решения и резултатни действия. По тази причина участниците в срещата са се обединили около подписването на протокол за изграждане на съвместни центрове за проверки, като приоритетно ще бъдат проверявани заведенията, които си позволяват наднормен шум във времето за почивка на туристите.

Вицепремиерът заяви още че ще бъде насърчаван легалният туристически бизнес, този който спазва законите и наредбите и си плаща данъците, като след мащабни проверки ще се налагат санкции на тези, които се занимават със сенчест бизнес и не спазват законите. Това се налага, защото подобни действия не само ощетяват бюджета, но и създават негативен имидж на България.

С решаването на ключовия според властта проблем с шума от кръчмите се ангажира лично и вътрешният министър Валентин Радев.

По думите му междуведомствените центровете в Бургас и Варна ще бъдат натоварени и с превенция на прекомерния шум. Радев допълни, че в дългосрочен план ще се предприемат и промени в законодателството.

Здравният министър Николай Петров пък се нагърби с нелеката задача да осигури на туристите още няколко ключови материални и нематериални блага - „да дишат чист въздух, да пият чиста вода, да почиват и консумират храна, която не крие риск“.

Целта на срещата била да даде комплексен подход за осигуряване на правата на българските и чуждестранни граждани, които почиват по морето. / mediapool.bg

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники