Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Министерството на туризма за казуса в Обзор: България не оставя деца в беда

Министерството на туризма за казуса в Обзор: България не оставя деца в беда

В отговор на запитване на "Дневник" по повод публикации в руски медии за продължаваща от месец криза с близо 900 деца в България Министерството на туризма съобщи, че децата са добре, заминават си по график, а лагерът "Чавдар" край Обзор временно ще бъде затворен, докато финансовите въпроси с наследниците на внезапно починалия собственик бъдат урегулирани.

Българската държава не е и никога няма да остави деца в беда, уверява министерството.

Пресцентърът информира, че ведомството е запознато с казуса преди повече от две седмици и е координирало действията, така че почивката на децата в лагер "Чавдар" в Обзор да бъде продължена, след като заради внезапна смърт на собственика на лагера се оказа, че банковите му сметки са изпразнени. Благодарение на бързата реакция на премиера Бойко Борисов, на министъра на туризма Николина Ангелкова и на община Несебър децата не само, че не бедстваха, но продължиха почивката си, пише пресцентърът и допълва, че през цялото време действията на българските институции бяха координирани лично с председателя на Руската агенция по туризъм Олег Сафонов.

Групите от детска база "Чавдар" са приключили отдиха си у нас по план и вече са заминали за родните си места във вторник и днес, информира министерството. Освен това нова група деца, дошла в Обзор след проблема със смъртта на собственика на лагера, продължават почивката си, която ще приключи на 1 август отново по план. По силата на постигната договорка лагер "Чавдар" в Обзор временно ще бъде затворен, докато финансовите въпроси с наследниците на починалия собственик бъдат урегулирани, информира министерството.

Българската държава не е и никога няма да остави деца в беда. Към момента децата са добре, тези на които им приключва смяната, си заминават по график, продължава съобщението. В него се цитира информация, публикувана днес на сайта на Федералната агенция по туризъм на Русия. От нея се разбира, че днес там се е състояла оперативна работна среща във връзка с изпълнението на задълженията на руския туроператор, организирал почивката на децата - "Аелита травел". "В хода на срещата е постигната договореност за пълно изпълнение на задълженията към туристите, намиращи се в момента в България и тяхното връщане в Русия в съответствие с по-рано планирания график. За да се изпълни това ще бъдат задействани ресурсите на туроператора и авиопревозвача", гласи съобщението на руската организация, за което българското ведомство информира. Клиентите, чиито почивка са провалени, ще получат парите си обратно, както изисква руското законодателство. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.