Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Няма „бедстващи руски деца“ по Черноморието. Има деца на почивка

Няма „бедстващи руски деца“ по Черноморието. Има деца на почивка

На територията на България няма „бедстващи руски деца“ в почивни бази по Черноморието. Казусът, описан от „Дневник“, че близо 360 деца от Русия, почивали в детски лагер край Обзор, не могат да се приберат в страната си,  е решен от българските институции преди повече от две седмици.

Министерството на туризма тогава бе запознато със случая и координира действията, така че почивката на децата в лагер „Чавдар“ в Обзор да бъде продължена, след като заради внезапната смърт на  собственика на лагера се оказа, че банковите му сметки са изпразнени. Благодарение на бързата реакция на премиера Бойко Борисов, на министъра на туризма Николина Ангелкова и на община Несебър  децата не само че не бедстваха, но продължиха почивката си. През цялото време действията на българските институции бяха координирани лично с председателя на Федералната агенция по туризъм на Русия Олег Сафонов.

Групите от детска база „Чавдар“ са приключили отдиха си у нас по план и вече са заминали за родните си места във вторник и сряда тази седмица. Нещо повече - нова група деца, дошла в Обзор след проблема със смъртта на собственика на лагера, продължават почивката си, която ще приключи на 1 август отново по план. По силата на постигната договорка лагер „Чавдар“ в Обзор временно ще бъде затворен, докато финансовите въпроси с наследниците на починалия собственик бъдат урегулирани.

Българската държава не е и никога няма да остави деца в беда. Към момента децата са добре, тези, на които им приключва смяната, си заминават по график. Свидетелство за това е информацията, публикувана вчера на сайта на Федералната агенция по туризъм на Русия. Ето съобщението на агенцията без съкращения: "На 26 юли 2017 г. във Федералната агенция по туризъм се проведе оперативна работна среща по въпроси за изпълнението на задълженията на компания „Аелита травел“  за организацията на отдиха на детски туристически групи в България. На срещата присъстваха директорът на Асоциацията „Турпомощ“ Александър Осауленко, представител на туристическата компания „Аелита травел“ и организатора на полетите компания БТА Травел. Компанията „Аелита травел“ е била длъжна да организира пътуването за почивка в България на детски туристически групи. Във връзка с отказа на чуждестранен контрагент да изпълни своите задължения е възникнал риск да не бъдат изпълнени задълженията към туристите, които са в България.  В хода на срещата е постигната договореност за пълно изпълнение на задълженията към туристите, намиращи се в момента в България, и тяхното връщане в Русия в съответствие с по-рано планирания график. За да се изпълни това,  ще бъдат задействани ресурсите на туроператора и авиопревозвача. Конкретно в Москва децата, които са в организираните групи, ще се върнат с полети на 30 и 31 юли, а в Санкт Петербург ще се върнат чрез два полета на 1 август и още един на 8 август.  По информация на „Аелита травел“ за неосъществени почивки на клиентите ще бъдат върнати средствата в съответствие на нормите на гражданското законодателство на Русия."

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.