Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Валери Симеонов иска промяна на модела на собственост в морските курорти

Валерий СимеоновВалерий Симеонов

Вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че трябва да се промени моделът на собственост в националните курорти по Черноморието. От думите му пред БНТ се разбра, че се планира държавната собственост в тези курорти като ВиК мрежа и алеи да се прехвърли на съответната община. Така според него щяло да има повече грижа от стана на местната власт за инфраструктурата и да се премахнат условията за корупционни сделки. По думите му местните власти били "за" това, като вече са водени разговори с община Несебър за курорта Слънчев бряг.

Валери Симеонов атакува остро Министерството на туризма, като го упрекна за политиката по отношение на концесиите на плажовете и за преместваемите търговски обекти, които по думите му приличали на бежански лагери. По думите му "една такава барака по публично известна информация в Слънчев бряг се дава за 15-20 хил. лева", които се плащат от търговеца на концесионера на плажа. "Първо го разрешава законът, второ – това става с подписа на главния архитект на общината, но съгласуването става с Министерството на туризма", заяви Симеонов според когото щом имало съгласуване от туристическото министерство, нямало главен архитект, който да не позволи поставянето на преместваем обект.

"Дали ще продължим да рушим туризма с актове на министерството", попита вицепремиерът. По думите му цялата концепция за концесии на плажовете "е тотално сбъркана". Той съобщи, че държавата получавала годишно по 8 млн. лева от концесиите на всички плажове, а по негови лични изчисления концесионерите реализирали може би десетократно по-голяма печалба.

"Плажът е територия на беззаконието. Територия на кражбите", смята Симеонов.

Относно проверките за шума по морето Валери Симеонов обясни, че причината не е да си прави реклама, а, че институциите не се чувстват сигурности при тези проверки, защото по думите му има недосегаеми обекти. Проверки на редица заведения се правят със страх и трябваше аз да отида и да покажа, че държавата има воля.

Влери Симеонов каза, че в следващата парламентарна сесия са подготвили закони както за шума, така и за преместаемите обекти и прехвърлянето на собствеността. / БНТ

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.