Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Министерството на туризма създава инвестиционна карта

Министерството на туризма създава инвестиционна карта

Министерството на туризма създава инвестиционна карта. В нея влизат 30 обекта и тя ще бъде промотирана на чуждестранни инвеститори. Така се цели да се насърчат и улеснят вложенията в сектора. Това каза зам.-министърът на туризма Милко Теофилов при откриването на Десетия Черноморски туристически форум във Варна.

Той цитира данни на Световния съвет за пътувания и туризъм, според които 7 от всеки 100 евро, инвестирани в България, са вложени в туризъм. По думите му страната има редица предимства спрямо други страни в региона. Например корпоративният данък у нас е най-ниският в ЕС, като ставката е под тази на Румъния, Сърбия и други държави от Източна Европа.

На туризма трябва да се гледа не само като брой хора, които влизат в страната, но обръщаме внимание и на инвестициите в сектора, коментира зам.-министърът. Той подчерта, че статистическите данни относно чуждестранните туристи, които влизат в страната, показват добро развитие в правилната посока. Според данните за периода януари–юли ръстът на посетителите е 7,2 процента спрямо същия период на миналата година. Това ще значи, че 4,923 млн. чуждестранни посетители са били в страната за първите 7 месеца на годината. Приходите в сектора се увеличават с близо 11 на сто, достигайки 3,785 млрд. лв.

В последните 5 години средногодишният ръст е 6 процента, което е над средното ниво за Евросъюза, показват данните на Световния туристически барометър, каза още зам.-министър Теофилов. И допълни, че това е по-високо ниво в сравнение със средното за ЕС, за който нарастването е 4,3%. По този показател оставяме зад нас страни като Турция, Италия и Франция. Съветът прогнозира, че разходите за бизнес туризъм ще нараснат с 80 на сто в следващите 10 години. За това инвестиционната карта е една от инициативите на Министерството на туризма, по която се работи усърдно, допълни зам.-министър Теофилов. И посочи, че ведомството обръща сериозно внимание и на темата за дигитализацията, защото тя също е от изключителна важност, а туристите все по-често планират почивките си и правят резервациите си през телефон.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.