Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Седем от всеки 100 евро, инвестирани в България, са вложени в туризма

Седем от всеки 100 евро, инвестирани в България, са вложени в туризма

По данни на Световния съвет по туризъм и пътувания през 2016 г. в отрасъла и свързаните с него икономически дейности у нас е формиран брутен вътрешен продукт на стойност над 11,6 млрд. лв., което е близо 13% от показателя за страната. За този период работещите в сектора и свързаните с него отрасли са били 363 хил. души, което е близо 12% от всички заети лица в България. Туризмът е сред най-динамично развиващите се отрасли в българската икономика. Седем от всеки 100 евро, инвестирани у нас, са вложени в туризма. Цифрите са достатъчно показателни за перспективите, които открива секторът за реализацията на младите и образовани хора.

Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на тържествена церемония по повод 50 години от създаването на специалността „Туризъм“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски” и 45 години от учредяването на Катедра „География на туризма“.

Данните до момента показват, че отново ще имаме успешна година в туризма след рекордната 2016 – тя даде върхови постижения в сектора, откакто за него се води официална статистика. От началото на годината до края на август общият брой посещения на чуждестранни туристи в България 6 532 994. Ръстът спрямо същия период на миналата година е близо 8%, сочат данните на НСИ. Секторът се развива устойчиво и надграждаме постигнатото, отбеляза министърът на туризма.

Ангелкова увери студентите и представителите на академичната общност, че Министерство на туризма ще подкрепи и ще бъде партньор на всяка добра инициатива, която ще стимулира развитието на България като търсена и предпочитана туристическа дестинация.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.