Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Министър Ангелкова: Подготвя се туристически форум на България в Пекин през 2018 г.

Министър Ангелкова: Подготвя се туристически форум на България в Пекин през 2018 г.

Подготвя се туристически форум на високо равнище между България и Китайската народна република, който да се проведе в Пекин през пролетта на 2018 г. По този повод днес министърът на туризма Николина Ангелкова проведе работна среща с Н.Пр. Джан Хайджоу, извънреден и пълномощен посланик на Китайската народна република. Планираме събитието да се проведе в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС, обясни министър Ангелкова. И посочи, че това ще е още един начин да се постави фокус върху европейската инициатива „ЕС-Китай 2018 - година, посветена на туризма“ („2018 EU-China Tourism Year“).

Идеята е с форума в китайската столица да се даде сериозен тласък на развитието на туризма между двете държави. За събитието България ще покани и представители на Европейската комисия, както и на съседни страни, обяви пред госта министър Ангелкова. Провеждането му бе обсъдено в Будапеща по време на Шестата среща на държавните и правителствените ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай („16+1“) миналия месец, където се срещнаха премиерите на България Бойко Борисов и на Китай Ли Къцян.

В българската делегация за форума в Пекин догодина ще бъдат представители на туристическия бизнес и от всички сфери на икономиката. Идеята е туроператорите от двете страни да стартират конкретни съвместни проекти. Министър Ангелкова и посланик Джан Хайджоу обсъдиха и възможността за откриване на директна авиолиния между двете държави.

Обмисля се да бъде открит и български туристически информационен център в Пекин, съобщи още министър Ангелкова. Тя обясни, че той ще бъде втори, след като през септември беше открит такъв център във финансовата столица Шанхай. Н.Пр. Джан Хайджоу заяви, че това е много добра идея, и препоръча българските центрове да работят с местните туристически организации.

Китайската страна отдава голямо значение на двустранните взаимоотношения с България в сферата на туризма, каза Н.Пр. Джан Хайджоу. Той коментира, че КНР ще предприеме конкретни дейности за популяризиране на страната ни като туристическа дестинация за четири сезона.

За първите 10 месеца от годината посещенията на китайски туристи в страната са над 24 хил., като се отчита ръст от 44,5% в сравнение със същия период на 2016 г. Положителни са и данните за пътуванията на българи към Китай. В периода януари-октомври 2017 г. те са се увеличили с 12,7 на сто.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.