Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Очаква се спад на туристите от Франция, Беларус, Италия и Испания

Очаква се спад на туристите от Франция, Беларус, Италия и Испанияснимка: bgnes.com

Турция, Гърция и Египет ни „откраднаха” руските туристи. Визовият режим и тежкото обслужване на туристи от бившите съветски републики отказват пътешествениците да посетят България. Ранните записвания с ниски промоционални цени пък са сочени като основна грешка, която води до идването на нископлатежни туристи в страната ни.

Такава предварителна оценка и безпокойство изразяват от Бургаската туристическа камара, предаде кореспондентът на БГНЕС в Бургас.

В старта на новия туристически сезон у нас се надигнаха и противоречия „за” и „против” мерките против шум и тишина, които със съдействието на вицепремиера Валери Симеонов стартираха още в края на лято 2017. Докато Бизнес асоциация „Слънчев бряг” излезе с протестна декларация срещу налаганите мерки, то от Бургаската туристическа камара ги адмирираха.

„В Слънчев бряг почиваха преди всичко семейства. Той беше семеен курорт, а се превърна фактически в последните години, като изключим 2017 година в едва многохилядна група от туристи, които са ниско платежоспособни. Ние не се нуждаем от такива. Макар че направихме още много грешки по отношение на ранните записвания и ниските цени. Имаше един период до 2015-2016 година, когато до 30 март, много рядко до 30 април от 63% до 80% базата беше заета от закупени туристически пакети на цени, които нас не ни удовлетворяват”, заяви председателят на Бургаската туристическа камара Иван Иванов.

Очаква се ръст на туристите от Полша, Чехия, Словакия и Скандинавските страни, почти същия процент туристи от Израел ще почиват в страната ни. Очаква се спад на туристите от Франция, Беларус, Ирландия и Исландия. Губим пазари като Казахстан, Узбекистан, Словения, Италия и Испания, смятат в бранша.

„Много активно се развива за 2018 година и Кипър, също и Гърция. Предполага се още не мога да гарантирам, но за някои от тези държави и дестинации ще има и безвизови пътувания в рамките на 7 и 10 дни. Според мен при такава ситуация се налага нашето правителство на Република България да проведе специално заседание за състоянието на сектор туризъм за 2018-та”, допълни още Иван Иванов.

Туроператори, които работят главно с Русия и бившите съветски републики и тази година ще настояват за нови дългосрочни мерки по цялостното обслужване на туристите. Според хотелиери, у нас се очаква леко завишаване на туристическите пакети, което е наложено от по-високите цени на ток и вода, на банкови сметки, на вдигане на заплатите на персонала. /БГНЕС

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники