Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Обучението на кадрите в туризма е приоритет за ресорното министерство

Обучението на кадрите в туризма е приоритет за ресорното министерство

Наблюдава се недостиг на кадри, както за летния, така и за зимния сезон – заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на Междуведомствения съвет за кадрите в туризма. В него участие взе и министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, представители на синдикатите и на Българо-германския център за професионално обучение. Между двете министерства и Центъра бе подписано споразумение, което ще даде възможност на работодателите в туризма да квалифицират и преквалифицират своите служители в две направления. Кои са те и как ще помогнат на предприемачите, обяснява министър Ангелкова:

Едното е свързано с лица, регистрирани в бюрата по труда, а другото направление е на базата на дуалното обучение за хора, които в момента работят. Това дава възможност на работодателя, ако реши, да инвестира в тяхната преквалификация, за да може след това те да работят определен брой години в предприятието, което ги изпраща на обучение. Колкото до въпроса с кадрите за зимния сезон, той стои по същия начин както този за летния. Има недостиг на кадри, като някои от работодателите, които имат хотели по морето, успяват да осигурят почти целогодишна заетост на своите служители. Тези, които нямат обаче, срещат затруднения. Затова е изключително важно ние да им осигурим възможност за квалификация и преквалификация или да улесним сезонното наемане на работници от трети страни като една временна мярка. Това е нещо, по което работим от 2 години.

Безработица в сектора на практика няма, смята още Ангелкова, като през 2017 година работа в туризма и свързаните с него дейности са започнали повече от 335 000 души.

Според министъра на труда и социалната политика Бисер Петков една от политиките на правителството в социалната сфера е свързана именно с улесняване и ускоряване на процедурата по регистрация за сезонна дейност. Затова тази година данните отчитат двоен ръст на регистрираните сезонни работници от трети държави в туристическия сектор, като броят им достига над 7800. Търсят се възможности и за други облекчения, които да решат проблема с недостига на работна ръка в туризма. Част от действията в тази насока са и спогодбите за трудова мобилност с Молдова и Армения, които вече са факт. Министър Петков уточни и какви са възможностите на Българо-германския център за професионално обучение:

На първо време, те са свързани с изпълнение на заложените мерки в Националния план за действие по заетостта. Има възможност още от началото на декември да се използва времето между края на активния летен туристически сезон до началото на следващия, за да се извърши обучение по професии, свързани с туризма. Става дума за обучение на безработни лица, като разходите, свързани с тяхното пътуване и пребиваване, са за сметка на Националния план за действие по заетостта.

Обучението в Българо-германския център ще е с различна продължителност, като най-краткият възможен срок ще бъде два месеца, а безработните ще бъдат насочвани към преквалификация от Агенцията по заетостта. То ще се осъществява в клоновете на Центъра в Смолян и Царево и ще протича в направленията „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Пътуване, туризъм и свободно време“. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.