Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България анонсира идеята за създаване на туристическа дестинация „Древни цивилизации“

България анонсира идеята за създаване на туристическа дестинация „Древни цивилизации“

Две години след първото издание, България отново бе домакин на „Международен конгрес на световните цивилизации и исторически маршрути“. Форумът, организиран от Световната организация по туризъм, събра в столицата над 500 участници от всички континенти. Популяризирането и опазването на културно-историческото наследство се превърна в една от основните теми за дебат и позволи на представителите на различните държави да споделят своя опит за подобряване на имиджа и превръщането на страните им в привлекателни за инвестиции и туризъм дестинации. Министърът на туризма Николина Ангелкова заяви, че превръщането на България в дестинация за четири сезона е важен приоритет, по който се работи усилено. В тази връзка тя отправи и едно предложение към заместник-генералния секретар на Световната организация по туризъм Хайме Санклементе:

Имаме идея да създадем световен път на древните цивилизации. Надявам се Световната организация по туризъм да я подкрепи, за да можем да поканим да се включат държави от всички континенти, с цел да бъдат опознати и да се създадат маршрути, свързани с културното наследство. Със сигурност, приобщавайки и ЮНЕСКО към тази идея, ще се създаде възможност да включим нашите обекти, защитени от организацията. Предстои да направим дискусия по тази тема със специалисти от Министерството на културата, както и с професори и учени, работещи в тази сфера.

Според Ангелкова, културно-историческото наследство на страната може да се превърне в стимул за развитието на регионите, да открие нови работни места и да допринесе за връщането на преселващите се или напускащи родината български граждани. Думите ѝ бяха подкрепени и от председателя на Комисията по култура и медии в Народното събрание Вежди Рашидов, който изтъкна важността на разкриването и консервирането на историческото наследство, тъй като именно то е визитната картичка на всеки туризъм по света.

Регистрираните у нас над 40 000 исторически паметници и обекти превръщат България в една от най-атрактивните и интригуващи дестинации за онези, които се интересуват от културно-исторически туризъм. Министерството на туризма създаде и лансира няколко полезни интернет платформи за тяхното популяризиране, като карта на стоте европейски туристически обекта, базирани на обектите, защитени от ЮНЕСКО, както и мобилното приложение IloveBulgaria, което представя на български и английски език някои от основните родни забележителности, разделени по региони. Освен от популяризиране обаче, обектите имат нужда и от поддръжка, която често не е достатъчно ефективна заради проблеми със собствеността. Това е видимо в най-голяма степен по отношение на архитектурните паметници, разпръснати из цялата страна. Част от тях вече са безвъзвратно загубени, други все още пазят спомена за именитите си собственици. Преди да си помислим, че това се дължи на липсата на адекватна политика за опазване на архитектурното наследство, е важно да кажем, че Министерството на културата има програма за финансиране на консервацията и реставрацията на недвижими културни ценности в България. Наречена е „Опазване на недвижимото културно наследство“, но все още сякаш не е добила достатъчна популярност сред собствениците на подобни имоти.

В рамките на Международния конгрес на световните цивилизации и исторически маршрути в София се проведе и туристическо изложение, в което 15 български общини, представиха традиционни занаяти от своите региони. Чужденците се възхищават на нашите изделия. Те се чудят как ги правим без компютри и технологии. При нас работата е творчество. Правим всичко със собствените си ръце, художествено виждане и познаване на традициите – сподели дърворезбарят Ангел Митрофанов и допълни, че България трябва да води целенасочена политика за съхраняването на художествените занаяти и предаването им на бъдещите поколения, тъй като трудът на майсторите все повече се обезценява заради експанзията на евтини вносни реплики, сред които качествените занаятчийски творби не могат да се откроят. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.