Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Министър Ангелкова: Започва въвеждането на данните в Единната система за туристическа информация

Министър Ангелкова: Започва въвеждането на данните в Единната система за туристическа информация

От днес започва въвеждането на база данни в Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) и така хотелиерите ще могат да се включат в нея. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на пресконференция за представянето на ЕСТИ, която ще свърже в реално време и по защитени канали информационните регистри на хотелите с Министерството на туризма, НАП, МВР, общините.

До 1 октомври 2019 г. предвиждаме гратисен период, през който в ЕСТИ следва да постъпи информация за всяко място за настаняване в страната. Министър Ангелкова увери, че системата е вече разработена на високо технологично ниво, тя ще помогне да се увеличат приходите от нощувките и допълнително ще гарантира сигурността на туристите. Чрез нея ще се отразява истинският брой настанени в туристическата база и реализираните от тях нощувки. Системата ще оптимизира събираемостта на постъпленията от туристическата дейност. Така ще се изсветлят и реалните приходи в отрасъла и ще се ограничи сивият сектор в него.

Ангелкова подчерта, че според изискванията на Закона за туризма ЕСТИ няма да е публична и до нея ще имат достъп определен кръг оторизирани потребители от Министерството на туризма, НАП, МВР, общините и местата за настаняване чрез техните администратори.

Санкции през гратисния период няма да се налагат. Според закона санкциите за неподаване на данни в ЕСТИ варират от 1000 до 3000 лв. При повторно нарушение санкцията става двойна, а при трето ще се пристъпва и към заличаване и отнемане на лиценза. Министерството на туризма ще прави на всеки две седмици мониторинг как функционира системата.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.