Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Ангелкова предлага дългосрочни визи за руските туристи

Николина Ангелковаснимка: dnevnik.bgНиколина Ангелкова

Обмисля се въвеждането на дългосрочни визи за руски туристи. Това обяви по време на изслушване в Народното събрание министърът на туризма Николина Ангелкова. Идеята е да се дават визи със срок за 1 или 3 години. От думите й не се разбра кога е възможно да се въведе това.

В отговор на въпрос от депутат напомни, че в Русия, която е един от най-големите пазари за България, вече има отворени 59 изнесени визови центрове, което по думите й означава, че на практика във всеки голям град може да се подаде молба за българска туристическа виза.

Ангелкова отчете, че за последните четири години броят на чуждестранните туристи в България е нараснал с 31%, а приходите от тях - с 34%, като за 2018 г. приходите само от чуждестранни туристи са 8.4 млрд. лв. по данни на БНБ. Подчерта, че това е била третата поред рекордна година за българския туризъм с пристигнали 9.2 млн. чуждестранни туристи.

Обяви, че 2019 се очертава "трудна и динамична" година, като изрази надежда, че със съвместните усилия на местната власт и бизнеса министерството ще успее да задържи нивото от миналата година.

Разработваме и дългосрочен механизъм, който да ни даде възможност да разширим крилата на сезона, особено по Черноморието, посочи тя. Напомни за идеята да се привличат конгреси в морските курорти. За целта в края на май в Слънчев бряг ще има конференция, на която България ще се опита да привлече интереса на потенциалните организатори на конференции.

В допълнение до месец ще бъде предложено създаването на механизъм, който да позволи България да е конкурентоспособна да привлича "максимално много чартъри" на българските летища от целевите й пазари. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники