Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Карлово се готви за Празника на розата

Карлово се готви за Празника на розата

Значима е символиката на „царицата на цветята“ – розата, известна още с имената гюл, трендафил. Според българските традиционни представи тя е знак на младостта, любовта, изящността, който описва момината красота в народните песни. Розата е любимо цвете на младата девойка, с което тя се кити и дарява момъка като признание за обич. И във всички момински гадания (Ладуване, Гергьовден, Еньовден), белязаните китки пренощуват в котле с „мълчана вода“ под трендафил. И в обредната практика на сватбата ароматното цвете се вплита в сватбените венци. Като предпазна мярка за прогонване на демоничните сили, се ползва и бодливата пръчка на трендафила – отсича се за сватбеното знаме, сваленото невестинско було се премята върху бодливия й храст. Стилизираните гюлове се срещат във бродериите, дърворезбите и украсите на обредните хлябове.

За символите, ритуалите в предстоящия Празник на розата, разказва Мария Деянова – Директор на Историческия музей в гр. Карлово.

Розата е символ на България, но за жителите на Стремската долина има особено значение. Тя е символ и на един многовековен поминък, с който местното население изкарва своето препитание. Розоберът винаги поставя началото на един тежък труд. Отглеждането на маслодайната роза, добивът на розовото масло, розовата вода са традиционен поминък. За нас, жителите на долината това е празник на красотата. Неслучайно той е от най – красивите празници в долината, общината, но и в България. Празникът се чества от началото на XX век, през май – юни (времето на най-буйния растеж на розата) в деня на Св. Дух. В течение на годините той става традиционен и събира интереса на много хора от страната и чужбина. Тази година програмата е богата на инициативи и прояви. На 10 май се проведе конкурса „Царицата на розата“ на Карлово. Новата покровителка на красотата на града ще шества една година. Това е 16-годишната Яна Цветкова.

Празник на розата

Кулминацията на празника ще бъде на 18 май, събота. Започва с ритуала розобер в розовите градини, където водим всички гости и е съпроводен с фолклорни песни. Тогава миналогодишната „Царица на розата“ предоставя короната си на новата избраница. След това шествието на „Царицата…“ се пренася на централния площад с участието на гайдарите от Калофер, кукерски състави. Ще присъства и образът на бай Ганьо с традиционните мускали, след което започва концертът на площад „20 юли“ с участието на самодейни карловски състави, ансамбъл „Розова долина“ и др.

Празник на розата

След 12 часа започва демонстрация на продукти от рози: розоварене по старинни технологии в Историческия музей и в „Бухаловския хан“ – комплекс „Старинно Карлово“.

Празник на розата

Ще има и дегустация на продукти от рози – чай, ликьор, ракия, локум. Врати ще отвори и работилница за изкуства на главната улица в града. Предвиждаме изпълнения на военен духов оркестър, на рок група „Дъфт“, а в късните часове програмата ще завърши с концерт на „Диана експрес“ на площада. Община Карлово се е постарала за всички гости да има по нещо интересно, за да усетят красивите моменти на този празник, да се докоснат до традициите на този край, до поминъка му, да изпитат веселието, радостта от плодовете на труда. Заповядайте в Карлово и ще прекарате един вълнуващ, незабравим ден! / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.