Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Силистренската гробница вече е достъпна за туристи след предварително записване в регионалния исторически музей

Силистренската гробница вече е достъпна за туристи след предварително записване в регионалния исторически музей

Силистренската гробница е почти непозната в България, макар да е първият регистриран национален паметник на културата у нас през 1948 г. Слабата си разпознаваемост гробницата дължи на факта, че доскоро в нея не са допускани туристи, поради голямото количество влага, която унищожава фреските. Нова климатична система обаче вече дава възможност обектът да се посещава след предварителна заявка в регионалния исторически музей.

Силистренската гробница е уникална със своите стенописи. Изображенията представляват геометрични, животински и човешки фигури, ловни и семейни сцени. Стилистиката им е в традициите на eлинизма, изографисването носи характерните белези на епохата на римския император Константин. Археологическият паметник е открит случайно през 1942 г. в южните покрайнини на крайдунавския град Силистра, където се е намирал античният некропол на Дуросторум – един от най-значимите римски градове на Долния Дунав през II - VI в. Гробницата е иззидана от тухли и е с вход от изток. В нея на бял цокъл е разположен фриз от 11 правоъгълни полета, включени в керемиденочервена рамка. Богатата стенописна украса предполага, че това е гробницата на знатен римлянин. Централното поле е заето от фигурата на господаря в цял ръст, а до него е и съпругата му. На останалите са изобразени деветимата им прислужници, които носят елементи от патрицианския костюм на господаря, както и двойка гълъби и пауни, които пият живата вода на вечния живот от голяма ваза. Стенописите подсказват, че патрицият е езичник, живял на границата между края на езичеството и раждането на християнството. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.