Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

14 БГ плажа и яхтена марина посрещат туристите със „Син флаг“

14 БГ плажа и яхтена марина посрещат туристите със „Син флаг“снимка: monitor.bg

14 плажа и една яхтена марина по Българското Черноморие ще посрещат туристите със сертификат „Син флаг“ . Така ивиците с чист пясък и морска вода са с две повече в сравнение с миналото лято. Това са , „Оазис“, „Дюни“, „Созопол Харманите“, „Поморие Изток“ , „Несебър Юг „,“Слънчев бряг Юг“, „Слънчев бряг Централен“, „Слънчев бряг Север“, „Свети Влас Нов“, „ Елените“, „ Слънчев ден“, „Златни пясъци“, „Албена“ и „Бялата Лагуна“ и „Марина Диневи“.

Централният плаж в Слънчев бряг получава за първи път отличието, след като от тази година управлението бе поето от нов концесионер. Само за няколко месеца плажът беше преобразен и след оспорвана световна надпревара доказа, че има място в списъка с най-добрите ивици.

От фирмата концесионер информираха, че два пъти в месеца се правят проби на морската вода, дезинфекцира се редовно плажът, осигурени са и достатъчно съдове за отпадъци. Освен това плажът е пригоден и за хора с увреждания. За тях са изградени специални тоалетни и рампи за лесно придвижване.

Докато миналата година единственият плаж със син флаг край Варна бе на „Слънчев ден”, това лято на сцената се завръща „Златни пясъци“, като причината е подобрената пропускателна способност на пречиствателната станция и дълбоководното заустване на отпадните води навътре в морето. Именно морето край плаж „Панорама“ в северната част на „Златни пясъци“ , където е пречиствателната станция, бе сред най-проблемните участъци в последните години.

Въпреки 15-те отличени със „Син флаг“ плажове у нас обаче сравнение показва защо сме все още значително назад в това отношение, например от Гърция, където те са над 500, припомнят специалисти в туристическия бранш. Според тях съществува пряка зависимост между степента на развитие на туризма и интереса към един район или една държава и броя на присъдените Сини флагове. Пример за това са първенците в класацията – Испания, Гърция, Франция, Турция, Италия, Португалия, които имат най-много флагове и се радват на завидна посещаемост. / Монитор

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники