Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Търговският обмен с Украйна се съживявал

Търговският обмен с Украйна се съживявал

4,5-процентов ръст отбелязал вносът на стоки от Украйна за България през първите 4 месеца на годината, съобщи в Стара Загора посланикът на страната у нас Микола Балтажи.

По думите му това било сигурен белег за съживяване на стокооборота, който през 2015 година падна драстично до 734 млн. долара, от които 472 млн. бяха внос.

Причината за драстичното намаление на търговските взаимоотношения според дипломата били анексираните територии, където са основните мини за добив на въглища.

Справката показва, че от януари до май сме внесли украински стоки за 139 млн. долара, но износът ни е спаднал с 36 процента до едва 49 млн. долара.

Между 250 и 300 000 са били украинските туристи през 2015 година у нас, очаквало се тези цифри да се повторят и това лято. Доста украинци „замествали“ почивката в анексирания от Русия Крим с нашите плажове, мнозина имали и недвижима собственост по нашето Черноморие, но никой не водел точна сметка на имотите, коментира Балтажи.

Посланикът се надява допълнително съживяване на икономическите взаимоотношения да има и след двата, насрочени за есента съвместни икономически форума в Бургас и Варна.

Микола Балтаджи се срещна в Стара Загора с областния управител Георги Ранов и зам. кмета Иванка Сотирова. Утре той ще има среща в село Шейново с инициативен комитет за издигане там на паметник в прослава на загиналите за освобождението на България през руско-турската война украински воини. / Монитор

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вВторник, 19 Юли 2016 16:50
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.