Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Специална система ще пречиства въздуха около бензиностанциите

Специална система ще пречиства въздуха около бензиностанциитеснимка: btvnovinite.bg

До края на годината всяка бензинова колонка трябва да бъде оборудвана със система, която улавя вредните пари. Качеството на въздуха се следи постоянно от 22 станции в страната.

Основният източник на канцерогенното вещество са бензиновите пари, които се изпускат при зареждането на кола. Затова и най-голям риск има за работещите или живеещите около бензиностанциите.

Бензенът е опасен и за шофьора, който зарежда.

До края на годината всяка колонка трябва да има специална помпичка на пистолета за зареждане. Така, вместо да се отделят във въздуха, парите ще се връщат обратно в резервоара.

„Доказано е, че когато липсва такава система за улавяне на бензинови пари може да се получи превишение от 7 до 10 пъти на нормата, която е определена за опазване на човешкото здраве”, заяви Елена Якимова, експерт в Министерството на околната среда и водите.

От петролната и газова асоциация гарантират, че подобрението няма да оскъпи горивото. Част от бензиностанциите вече са монтирали системата. Глобата за всеки, който работи без нея, е от 5000 до 20 000 лева. / бТВ

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники