Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Песимизмът на потребителите расте през юли - очакват ръст на цените и безработицата

Песимизмът на потребителите расте през юли - очакват ръст на цените и безработицата

През юли 2016 г. общият показател на доверие на потребителите намалява с 0.6 пункта в сравнение с април, съобщи Националният статистически институт (НСИ). Причината е в засилващия се песимизъм сред градското население, докато при населението в селата нивото на показателя остава непроменено.

Независимо от отчитаната от националната статистика дефлация, потребителите са на мнение, че през последната година има ръст на цените, но с по-слабо темпо, в сравнение в регистрираните от предходната анкета оценки. Същевременно очакванията им за следващите 12 месеца са, че цените ще се увеличават.

По-негативни в сравнение с април са и очакванията им за безработицата в страната през следващите 12 месеца.

Потребителите, които живеят в градовете, са с неблагоприятни очакванията за финансовото състояние на домакинствата им, докато сред тези в селата се наблюдава известен оптимизъм. Въпреки това има нагласи през следващите 12 месеца да се купуват предмети за дълготрайна употреба.

Общата оценка на потребителите за развитието на икономическата ситуация в страната през последната година е по-малко негативна в сравнение с тази през април, отчита националната статистика. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.