Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Работодателските съюзи призовават за бойкот на преговорите за осигурителни прагове

Работодателските съюзи призовават за бойкот на преговорите за осигурителни праговеснимка: dnevnik.bg

Националните работодателски организации призовават браншовите съюзи да не участват в преговорите със синдикатите за определяне на минималните осигурителни доходи за догодина. Според тях осигурителните прагове са остаряла практика, която трябва да бъде заменена с нов модел за определяне на минималната заплата в страната.

Преговорите между браншовите съюзи на работодателите и на синдикатите за праговете за следващата година обикновено се водят през август, за да послужат през септември за съставянето на бюджетите на държавното обществено осигуряване и на държавата. В браншовете, където не се постигне съгласие между бизнеса и синдикатите, праговете се определят административно като обикновено се налага повишение със средния процент.

На 19 август Министерството на труда е разпратило указание за започване на преговори по браншове с прогнозен размер на минимална работна заплата от 460 лв. за 2017 г. (420 лв. през 2016 г., увеличение с 9.5%). Този размер не е съгласуван със социалните партньори, пишат работодателите. Според тях определяните административно минимални осигурителни доходи се разминават драстично със състоянието на отделни браншове, производителността на труда и ръста на цените.

В края на юли работодателските съюзи настояха законодателните разпоредби, свързани с праговете, да бъдат отменени. Те смятат, че тази практика увеличава сивия сектор и ограничава заетостта в отделни региони, сектори, предприятия и на уязвими социални групи с ниска квалификация. Подобни механизми за определяне на прагове по отделни професии, длъжности и икономически дейности не се прилагат в нито една от държавите членки на ЕС, напомнят те.

В писмото им до браншовите съюзи се напомня, че "под натиск на синдикалните организации, в Наказателния кодекс бяха приети текстове за наказателно преследване само на осигурителите за отклоняване от осигурителни задължения в значителни размери, което обезсмисля определянето на прагове".  / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вВторник, 23 Август 2016 12:42
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.