Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Преговаряме тайно с руснаците за "Белене"

Преговаряме тайно с руснаците за "Белене"

Тайни преговори за бъдещето на АЕЦ "Белене" усилено се водят у нас през последните дни, научи "Стандарт". Преговорите са на експертно ниво между представители на БЕХ и НЕК от наша страна и "Росатом" и "Атомстройекспорт" - от руска.

Тема на тайните преговори е бъдещето на произведените за АЕЦ "Белене" два реактора, за които НЕК беше осъдена от арбитража в Женева да заплати 553 млн. евро плюс 70 млн. евро разходи по делото. До изплащането на сумите върху тях тече и 167 хил. евро лихва на ден, което е близо 1 млн. лв. на всеки три дни. Затова решението за съдбата на двата реактора и въобще на проекта "Белене" трябва да бъде взето бързо, но не и прибързано, заяви вчера в парламента министър Теменужка Петкова.

Силен инвеститорски интерес към "Втора атомна междувременно са заявили американска и арабска компания, чиито имена се държат в тайна, научи още "Стандарт". Техни представители вече са посетили София и официално са заявили своите намерения, обясниха експерти. Особено интересна била арабската оферта за безлихвен кредит, коментираха осведомени атомници.

Правилното решение е дължимата сума за АЕЦ ”Белене” да се плати веднага. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на деветия летен университет на младежката структура на ГЕРБ в събота във Варна.  
Според Борисов въпросът вече не е дали е изгодно да се строи или да не се строи.

”Въпросът е кога ще извадим да платим парите,  дали да се мотаем, като 167 хиляди евро на ден и днес вече са ни начислени, или да го платим веднага. Според мен правилното решение е да го платим веднага”, посочи Борисов.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники