Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

"Moody's" потвърди кредитния рейтинг на България

"Moody's" потвърди кредитния рейтинг на България

Силната фискална позиция, устойчивата икономика и широкият дневен ред за реформи на България поддържат кредитния рейтинг на страната на равнище "Baa2" със стабилна прогноза. Това се казва в годишен доклад на кредитната агенция „Moody's”, цитиран от БТА.

Фискалната позиция на България е силна благодарение на високата устойчивост на сегашното равнище на съотношението между дълговете на страната и нейния брутен вътрешен продукт и ангажимента на властите за постепенно консолидиране на фискалните показатели без да бъде навредено на икономическия растеж, се отбелязва в доклада на една от трите големи международни рейтингови агенции.

„Moody's” очаква бюджетният дефицит на България да намалее до 1,3 процента от БВП през 2016 г. и до 0,9 процента през 2017 г. Съотношението дълг-БВП ще се повиши незначително през тази преди да се стабилизира през следващата година и да започне да намалява през 2018 г.

Агенцията очаква дългът на България да нарасне до своя пик от малко над 26,5 процента от БВП през 2016/2017 г. и да започне да намалява от 2018 г.

Moody's прогнозира леко забавяне на реалния икономически растеж на България до 2,8 процента през 2016 и 2017 г. от 3,6 процента през 2015 г. Очакванията са темповете на нарастване на износа да бъдат по-ниски от тези на вноса. / бТВ

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вПонеделник, 17 Октомври 2016 11:40
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.