Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Павлов: Азербейджан е ключов фактор за Южния газов коридор

Николай Павловснимка: bgnes.comНиколай Павлов

В ексклузивно интервю за азербейджанската информационна агенция "Тренд" новоназначеният енергиен министър на България Николай Павлов заяви, че "Южният газов коридор" (ЮГР) е със стратегическо значение за целия регион на Югоизточна Европа и изтъкна ключовата роля на Азербейджан в него.

„Гарантирането на сигурността на газовите доставки е сред основните приоритети на Европейския енергиен съюз. България и ЕС работят активно върху диверсификацията на източниците и пътищата на доставките на "синьо гориво", което ще спомогне за изпълнението на този приоритет“, каза българският министър.

„В тази връзка, ЮГР е проект от стратегическо значение, както за България, така и за целия регион на Югоизточна Европа, тъй като ще предостави енергийна сигурност за ЕС“, подчерта още Павлов и добави, че България подкрепя този проект още от самото начало.

Относно Азербайджан, Николов коментира, че страната е не само основен източник на газ, но и ключов фактор за реализирането на "Южния газов коридор" и доверен партньор на България в областта на енергетиката.

„Трябва да подчертая, че България и Азербайджан се радват на отлично партньорство, особено в енергийната сфера. Негов израз е договорът, сключен между „Булгаргаз“ и държавната петролна компания на Азербайджан СОКАР за доставка на 1 милиард куб. метра природен газ годишно от находището "Шах Дениз 2". Този газ ще бъде доставян чрез "Южния газов коридор", т.е: Южнокавказския, Трансанадолския, Трансадриатическия газопровод и Интерконектора между България и Гърция“, обясни Павлов.

Пред агенцията Павлов сподели и очакванията си, свързани със срещата с Консултативния съвет на ЮГР, която ще се проведе на 23 февруари в азербейджанската столица Баку. По негови думи България се надява да чуе от страните информация относно прогреса им по гореспоменатите проекти, конкретно развитието на втората фаза от "Шах Дениз", експанзията на Южнокавказкия газопровод, конструкцията на Трансанадолския (ТАНАП) и настоящите действия по Трансадриатическия (ТАП).

"От българска страна, ние ще представим значителния си напредък по Интерконектора Гърция-България, както и други български интерконектори: България-Румъния, Турция-България и България-Сърбия", заяви Павлов. /БГНЕС

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники